Erdoğan: Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz

Yayın tarihi: 20 Ocak 2022 Perşembe 8:28 pm - Güncelleme: 20 Ocak 2022 Perşembe 8:28 pm

El Salvador Cumhurbaşkanı Bukele ile basın toplantısında konuşan Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilime ilişkin mesaj verdi. Erdoğan, El Salvador’a da büyükelçilik açılacağını duyurdu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı.

Erdoğan buradaki açıklamasında, “El Salvador’la ticaret hacmini ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki beş yıllık sürede 500 milyon dolara çıkaralım istiyoruz” dedi. El Salvador Devlet Başkanı Bukele ise “Türkiye’nin büyümesinin bir parçası olmak istiyoruz” sözlerini kullandı.

Basın toplantısında Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin soruları da yanıtlayan Erdoğan, “Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Amacımız Putin ile Zelenski’yi bir araya getirebilmek” mesajını verdi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bu tarihi ziyaretin Türkiye – El Salvador ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Değerli dostumun bugünkü ziyaretini ezber bozan nitelikteki bu politikalarının bir yansıması olarak görüyorum. Aile kökleri Filistin’e dayanan ve ülkesinde El Turco olarak tanınan sayın Bukelele’nin ülkemizi ziyareti bizler için ayrı bir anlam taşıyor.

“BÜYÜKELÇİLİĞİMİZİ AÇACAĞIZ”

Geçtiğimiz yıl faaliyete geçen El Salvador’un Ankara Büyükelçiliği’nin resmi açılışı bugün dışişleri bakanlarımızca yapıldı. Bugün dışişleri bakanıma gerekli talimatı verdim ve süratle sayın başkan da bize en uygun yerde büyükçe bir yer hazırlayacaklar ve orayı kiralamak suretiyle biz de büyükelçiliğimizi açacağız ve bu sebeple de iade-i ziyaretimizi gerçekleştireceğiz.

2020’de 27 milyon doları aşan ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 50 milyon dolara yaklaştı. Bu rakamı ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki 5 yıllık sürede de 500 milyon dolara çıkaralım istiyoruz. Çifte vergilendirmenin önlenmesiyle yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarının müzakerelerini de en kısa sürede tamamlayacağız.

Türkiye’ye gelen Bukele: Öncelikle Bitcoin diyarı El Salvador’dan tüm Türkiye’ye selamlar

“AMACIMIZ PUTİN’LE ZELENSKİ’Yİ BİR ARAYA GETİREBİLİR”

(Ukrayna-Rusya gerilimi) Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Amacımız Putin ile Zelenski’yi bir araya getirebilmek. Temennimiz yüz yüze bir görüşme yapmalarını temin etmek. Önümüzdeki ayın başlarında Ukrayna ziyaretim var, Putinle’de görüşeceğim. Bölgede istiyoruz ki barış egemen olsun. Bunun dışında farklı olumsuz gelişmeler gerçekleşmesin. Bölgede bir savaş atmosferi olmasını istemiyoruz. Gerginlik kimsenin yararına değil.”

BUKELE: TÜRKİYE TEKRAR BÜYÜYOR

El Salvador lideri Bukele’nin konuşmasından satır başları ise şöyle;

Biz Türk insanının bir gün dünyayı fethettiğini biliyoruz bir süre boyunca. O ruh her bir Türk vatandaşında mevcut ve bu ruh tekrar büyüyor. 20 yıl önceki Türkiye bugünkü Türkiye değil, Türkiye tekrar büyüyor, bu büyüme hızlı. Neredeyse imzalanan, El Salvador’da Türk firmalarının imzalamakta olduğu limanlar var, savunma sanayii anlaşmalarımız var. Bunlar başlangıç, yarın başka şirketlerle de görüşeceğiz. Belki El Salvador’un ilk uydusu bir Türk teknolojisi sayesinde olacak. Bu El Salvador gibi küçük bir ülke için büyük bir başlangıç.

“BÜYÜMENİN PARÇASI OLMAK İSTİYORUZ”

Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Yatırım projelerini görüştük Türk firmalarıyla. Hidrotermal bir tesis projesi de var. İHA ve başka ekipmanlar var bunun yanında. Türkiye’de gerçekten çok büyük bir potansiyel görüyoruz. Ticaret bir yılda yüzde 80 büyüdü iki ülke arasında.

Türkiye çok büyüyor, bunu görüyoruz. Şu anda güçlü ama ileride daha da büyük bir güç olacak ve dünya için çok önemli olacak. O yüzden biz de onların yanında olmak istiyoruz. Türkiye’nin büyümesinin bir parçası olmak ve ona eşlik etmek istiyoruz.”

Biden’ın ‘Rusya Ukrayna’ya girecek’ sözlerine Kremlin’den jet yanıt