Erdoğan- Putin görüşmesi devam ederken ABD’den İdlib açıklaması

Yayın tarihi: 5 Mart 2020 Perşembe 6:26 pm - Güncelleme: 5 Mart 2020 Perşembe 7:04 pm

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “NATO ortağımız Türkiye kendisini savunmak için her türlü hakka sahip. 2018 Soçi Anlaşması’na geri dönülmeli, bölgede ateşkes ilan edilmeli” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib’deki duruma dair Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu ve destek konusunda tüm seçenekleri değerlendirdiklerini söyledi.

TELE1 İdlib zirvesinin detayına ulaştı: Putin’den 6 şart!

Bakanlık binasında düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pompeo, İdlib’de yaşanan gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Pompeo, Rusya’ya 2018’de Türkiye ile varılan Soçi Anlaşması’na geri dönmesi ve ateşkesi sağlaması çağrısında bulundu.

Öte yandan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Türkiye’de konuya ilişkin görüşmeler yaptığını hatırlatan Pompeo, “Büyükelçi Craft ve Büyükelçi Jeffrey, şu an İdlib’deki insani krizi azaltmak adına Amerikan ve Avrupa kaynaklarını nasıl bir araya getirebileceklerini görmek için çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE BAZI TALEPLERDE BULUNDU”

Pompeo ayrıca Türkiye’nin ABD’den bazı taleplerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Türk hükümeti bizden bazı taleplerde bulundu. Şu an tüm bu talepleri değerlendiriyoruz. Savunma Bakanlığı ekibi ile beraber bölgedeki şiddetin azaltılması ve bu büyük insani krizin durdurulmasının en iyi yolunu araştırıyoruz. Ayrıca NATO ortağımız Türkiye’nin, Esed rejimi, Ruslar ve İranlılar tarafından Suriye içinde oluşturulan riske karşı kendini savunma hakkına sahip olduğuna inanıyoruz.”