Erdoğan: Onlar da bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar

Yayın tarihi: 4 Şubat 2021 Perşembe 4:38 pm - Güncelleme: 4 Şubat 2021 Perşembe 4:38 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Üniversitelerimiz farklı değerler üreterek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Eski Türkiye alışkanlığında olan da yok değil. Onlar da adım adım bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar. Kendi kişisel ve zümrevi çıkarlarını demokrasi ve özgürlük maskesi altında pazarlayanların gerçek maskesini ortaya dökmeyi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YÖK Anadolu Projesi Tanıtım Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı. Erdoğan, proje ile 15 genç üniversitenin öğrencilerinin bazı derslerini, 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacağını açıkladı.

Üniversite öğrencisi sayısının 8 milyona yükseldiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin üniversiteye erişim sayısında Avrupa’da ilk sıraya çıktığını söyledi. Bu artışta kız öğrencilerin önemli yer tuttuğunu belirten Erdoğan, bütçeden üniversiteler için ayırılan payın ciddi oranda arttığını anlattı.

Erdoğan: Öğrenci misiniz terörist mi? Bir daha Gezi yaşanmayacak

“HÜKÜMRANLIK ALANLARINI KORUMAK İSTEYENLER VAR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerle ilgili gelişmelere değinirken şunları söyledi:

“Kalite odaklı yapısal dönüşümler de gerçekleşmiştir. Yükseköğretim Kalite Kurulu ilk defa bu dönemde kuruldu. Ar-ge ve inovasyonu teşvik eden işbirliğine açık bir iklimin oluşmasını, tematik alanlarda ihtisaslaşmasının sağlanmasını hedefliyoruz. Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Hala devletten ve toplumdan kopuk şekilde inşa ettikleri hükümranlık alanlarını korumak isteyenler de var. Ama onlar da bu millete hizmet etmekle mükellef olduklarını anlayacaklar.

Kızlarımızın yükseköğretim görme oranındaki artışta da üniversitelerin Anadolu’da yaygınlaşmasının da etkisi vardır. YÖK artık engellemelerle uğraşmak yerine milletimize ve onun değerlerine hizmet eden yeni bir kuruma dönüştü. Anadolu bozkırlarında kurulan üniversitelerin ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak bir yapıya kavuşmalarını hedefliyoruz. Üniversitelerimiz farklı değerler üreterek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Eski Türkiye alışkanlığında olan da yok değil. Onlar da adım adım bu ülkenin üniversitesi olduklarını anlayacaklar. Üniversitelerin başarısız olmasını isteyenlerin bulunduğunu da biliyoruz. Bunlara cevap Anadolu’daki üniversitelerin ulusal ve uluslararası düzeyde gösterdikleri başarı olacaktır. Kişisel ve zümrevi çıkarlarını ‘demokrasi ve özgürlük’ maskesi altında pazarlayanların gerçek yüzlerini ortaya dökmeyi sürdüreceğiz.”

“TÜRKİYE ÖĞRENCİ ÇEKME KONUSUNDA İLK 10 ÜLKE ARASINDA”

Dünyanın dört bir yanından 200 bini aşkın öğrencinin Türkiye’de üniversite eğitimi gördüğünü ifade eden  Erdoğan, “UNESCO verilerine göre öğrenci çekme konusunda Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına girmiştir. Cumhurbaşkanlığı olarak imkanlarımızı gençlerimizin nitelikli eğitim alması için seferber etmiş durumdayız. En kıymetli değerlendirmeler uluslararası alanda yapılanlardır. Polonya sürecinde ülke karnelerini değerlendirmek amacıyla 2 veya 3 yıl arayla bakanlar düzeyinde toplantılar düzenleniyor. Toplam 13 başlık altında yapılan değerlendirmede Türk eğitimin tam puan aldığı başlık sayısı 4’den 10’a çıkmıştır. Önümüzdeki dönemde yükseköğretim sistemimizin rekabet gücünü daha da arttırmak için adımlar atmayı sürdüreceğiz” dedi.

KIDEMLİ HOCALARDAN DERS ALACAKLAR

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 genç üniversitenin proje kapsamına alınan 63 bölümdeki öğrencilerin derslerini, diğer üniversitelerdeki kıdemli hocalardan alabileceklerini söyledi. Erdoğan, “Burada önemli olan projenin gönüllülük esasıyla yürütülmesidir. Bartın Üniversitesi ile İTÜ ve ODTÜ, Bayburt Üniversitesi ile Gazi, Bingöl ile Erciyes ve İstanbul Üniversitesi, Muş Alpaslan Üniversitesi ile Çukurova Üniversitesi eşleştirmeleri böyledir. Mesela Munzur Üniversitesi Kimya bölümünde okuyan bir öğrencimiz İTÜ’den ders alabilecek” bilgisini paylaştı.

YÖK AKADEMİK KARİYER LİYAKAT PROJESİ

Recep Tayyip Erdoğan, YÖK’ün uygulamaya koyacağı bir projenin daha müjdesini vermek istediğini belirterek, şunları söyledi:

“YÖK Akademik Kariyer Liyakat projesidir. Doktoralı insan kaynağının daha şeffaf bir şekilde istihdamına imkan sağlamaktır. Türk veya yabancı uyruklu doktorasını tamamlamış tüm akademisyen adaylarımız ile öğretim üyesi arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya gelecek. Önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya geçiriyoruz. Dünyanın önde gelen üniversitelerin saygın hocalarının uzaktan eğitim yoluyla ülkemizde ders vermesine imkan sağlanacaktır.”