Erdoğan, oğlunu usulsüz atadığı için yargılanan rektörü yeniden atadı

Yayın tarihi: 6 Şubat 2021 Cumartesi 3:20 pm - Güncelleme: 6 Şubat 2021 Cumartesi 3:20 pm

İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde, oğlu Halit Ziya Pakiş’i, 28 adayı eleyip araştırma görevlisi olarak alan Hakkari Üniversitesi Rektörü Ömer Pakiş, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden rektör yapıldı.

Geçtiğimiz eylül ayında gündeme gelen olayda, Pakiş’in 2015 yılında İlahiyat Fakültesi Dekanlığı döneminde oğlunu aynı fakülteye araştırma görevlisi olarak aldığı tespit edilmişti.

Mart ayında tespit edilen olayın ardından Kamu Denetçiliği Kurumu konuyla ilgili rapor hazırlamış ve sınavın iptalini istemişti. Ancak rektörlük sınavı iptal etmedi.

KAMU DENETÇİSİ RAPOR HAZIRLADI

Kamu Denetçisi Arif Dülger’in olayla ilgili hazırladığı rapora göre oğul Halit Ziya Pakiş, ALES ve yabancı dil sıralamasında 31 kişilik listede 29’uncu sırada yer alıyordu.

Rapora göre başvuranlardan 19’u, transkrip belgesinde “mühür üzerinde imza olmaması, kaşenin imzasız olması” gibi gerekçelerle elendi. Kalan 12 kişiden 8’i sınava girmedi. 4 kişi ise üniversitenin yazılı sınavında 5-15 gibi puanlarla elendi. Elenen adayların genel notlarının 84, 79 gibi yüksek puanlar alanlardı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI, DAVA AÇILDI

Ardından Rektör Pakiş hakkında açılan soruşturmada Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesini hazırladı. 5 Haziran 2020’de tamamlanan iddianamede, Rektör Pakiş’in, “görevini kötüye kullanmaktan dolayı” yargılanması ve görevden el çektirilmesini istedi. Ayrıca, jüri üyelerinin de yargılanması talep edildi.

Başlatılan soruşturma kapsamında dava açıldı. İlk duruşma ekim ayında görüldü, Pakiş’in savunması alındı ve duruşma 2021 Nisan ayına ertelendi.