Erdoğan ne demişti: Sandık demokrasinin namusudur. AKP bunun teminatıdır

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2019 Pazartesi 12:59 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2019 Pazartesi 12:59 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Eylül 2013 tarihinde, Adıyaman konuşmasında şöyle diyordu: “Sandık demokrasinin namusudur, sandık demokrasilerde hesap sorma makamıdır. Demokraside bu işin namusudur. Sandığa hazırlanırsın, sandıktan neticeyi alırsan biz de seni alkışlarız. Ama neticeyi sandıktan alamıyorsan başka yollara başvurarak bu milletin huzurunu kaçırmayın. İktidarımız bunun teminatıdır. Demokraside sandık bu işin namusudur. ”

Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlığı döneminde, Adıyaman’daki toplu açılış töreninde şöyle konuşmuştu:

“SONUCA SAYGI DUYMAK HER SİYASİ PARTİ İÇİN ZORUNLULUK”

”Bu meydanlarda molotof kokteylleri ile dolaşan gençlere, onların arkasında olan CHP ve milletvekillerine sesleniyorum; eğer siz kendinize inanıyorsanız, kendinize güveniyorsanız demokraside sandık bu işin namusudur. Sandığa hazırlanırsın, sandıktan neticeyi alırsan bizde seni alkışlarız. Ama alamıyorsan başka yollara başvurarak milletin huzurunu kaçırmayın.

Sandık sonucuna saygı duymak her siyasi parti için zorunludur. İktidarımız bunun teminatıdır. Ama bunlar geçmişte hep darbecilerle el ele oldukları için hala darbe çağrısı yapıyorlar, dertleri başka. Allah’ın izniyle burası ne Mısır ne Suriye’dir. Çünkü Türkiye artık bu işin olgunluğuna ulaşmıştır. Sandıktan çıkan neticenin takdire şayan olduğu bir ülke durumundadır ve dünyada da demokrasinin örneği olan ülke sınıfındadır.

Erdoğan seçimler öncesi ‘Kayyım’ atamaları için ne demişti?

Sandıktan çıkan sonucu muhafaza etmek, emanete sahip çıkmak her hükümet için sorumluluktur. Milli iradenin tecelli edeceği yer sandıktır ve sandıktan çıkan TBMM’dir. Kimin ne hesabı varsa bunu sandıkta görmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

TOBB konuşması: Seçimin olduğu ortamda diktatörlük olmaz,

Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 69. Genel Kurulu öncesinde delegelere, “Milletin tercihini özgürce kullandığı bir ortamda diktatörlük, zulüm sadır olmaz. Seçimin olduğu ortamda diktatörlük olmaz, oradan zulüm sadır olmaz. Sandık demokrasinin namusudur, sandık demokrasilerde hesap sorma makamıdır, sandık demokrasilerde çıkış yoludur, emniyet supabıdır, demokrasinin bizatihi teminatıdır” demişti.

Erdoğan şöyle devam etmişti:

“Ancak ben şunu da kabul ediyorum: Sandık kazananı belirlemekten çok, kimin kaybettiğini belirleyen bir demokratik araçtır. Kazanan zaten ülkenin tamamıdır, orada hiçbir şüphe olmaz. Sandıktan çıkan hükümet zaten ülkenin tamamının hükümetidir. Sandık sonucundan asıl ders çıkarması gereken kazanan değil, kaybeden olmalıdır. Kaybeden nerede hata yaptığını, nasıl hata yaptığını, milletin teveccühünü neden göremediğini enine boyuna ölçüp biçmeli, bir sonraki seçime de ona göre hazırlık yapmalıdır.

Ben sandıkta kazandım her şeyi yaparım, biz buna da karşıyız. Asla buna prim vermedik, asla prim vermeyiz. Ne aldık? Yüzde 50. Acaba diğer yüzde 50’nin içinden daha ne kadar alabiliriz, biz bunun hesabını yapmaya başlarız. Çünkü sandıkta kazanan milletin tamamıdır. Biz de 76 milyonun partisiyiz, 76 milyonun hükümetiyiz. Ancak ben sandıktan çıkamadım, çıkamıyorum diyerek başka yollara tevessül etmek gayrimeşrudur, demokrasi dışıdır, milli iradeye, milletin tercihine de tamamen aykırıdır. Yani çoğunluğun azınlığa hükmetmesine hep birlikte karşı çıkacağız, karşı duracağız.”

Erdoğan 2013 yılında TOKİ açılışları yaptığı Adıyaman’da, “Demokraside sandık bu işin namusudur” demişti