Biden ikili görüşmede Erdoğan’a teşekkür etti

Yayın tarihi: 29 Haziran 2022 Çarşamba 7:08 pm - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 9:36 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın NATO liderler zirvesi kapsamında görüştü. Biden, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine vetosunu kaldırması konusunda teşekkür etti. Görüşmede Ege ve Suriye konuları da gündeme geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya’nın başkenti Madrid”de yapılan NATO Zirvesi’nde ABD Başkanı Biden ile bir araya geldi. Erdoğan ve Biden’ın, IFEMA Kongre Merkezi’nde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile ilk kez geçen yıl Brüksel’de yapılan NATO Zirvesi’nde 45 dakika yüz yüze görüşmüştü.

‘HARİKA İŞ ÇIKARIYORSUNUZ’

Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine vetosunu kaldırması konusunda Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Biden, görüşme öncesi basın mensuplarının görüntü almasına izin verilen bölümde Erdoğan’a krizin aşılmasında yaptıkları için özellikle teşekkür etmek istediğini söyledi.

Erdoğan’a Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılması için gösterdiği çabadan ötürü de teşekkür eden Biden “Harika bir iş çıkarıyorsunuz” dedi.

BEYAZ SARAY’DAN BİR PARAGRAFLIK AÇIKLAMA

Biden’la Erdoğan arasında yapılan yaklaşık bir saatlik görüşmeye ilişkin Beyaz Saray’dan yazılı bir açıklama yapıldı. Bir paragraflık açıklamada, PKK, YPG-PYD ve FETÖ terör örgütlerine değinilmiyor. Beyaz Saray açıklamasına göre, liderlerin Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki üçlü anlaşmayı memnunlukla karşıladıkları bildirildi.

Liderler “Rusya’nın saldırganlığına karşı savunmasında Ukrayna’ya verdikleri desteğin devam etmesinin yanı sıra Ukrayna’nın tahıl ihracatının önündeki Rus engellerinin kaldırılmasının önemini konuştukları” kaydedilen açıklamada, “Ege ve Suriye’de istikrarı korumanın öneminden de bahsettiler. Başkan Biden, yapıcı ikili ilişkileri sürdürme arzusunu yineledi ve liderler, hükümetlerimiz arasında devam eden yakın istişarelerin önemi üzerinde anlaştılar” denildi.

DENGE POLİTİKASI

Erdoğan ise Biden ile uzun bir aradan sonra bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hububat ve akaryakıt konusunda olumsuz gelişmeler yaşandığını belirten Erdoğan “Bu konuda denge politikasıyla süreci çözmenin gayreti içindeyiz. Temennimiz odur ki bu denge politikasıyla netice alalım. Bir an önce de hububat konusunda şu anda bunun yokluğunu çeken ülkelere açılan koridor üzerinden imkân sağlayalım” diye konuştu.

Erdoğan görüşme öncesi “Ukrayna savaşında denge politikası yürütme gayretindeyiz. Diplomasiyle Ukrayna tahılını ülkeden çıkarmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Biden’la görüşmesinde, “NATO’nun güçlenmesine yönelik atılacak adımlar özellikle Rusya-Ukrayna sürecine ayrı bir katkı verecektir” dedi.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da yer aldı.