Erdoğan ‘kur’ savunması yaptı, asgari ücret için konuştu

Yayın tarihi: 22 Kasım 2021 Pazartesi 7:13 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2021 Pazartesi 9:34 pm

Kabine toplantısı sonrası konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdaki yükselişin yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemeyeceğini savundu, asgari ücretle ilgili açıklama yaptı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı 15.30’da Beştepe’de başladı. Toplantı yaklaşık üç saat sürdü. Toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan’ın gündeminde yükselen döviz kurları, asgari ücret ve faiz indirimi vardı.

Erdoğan, kurlardaki yükselişe ilişkin, “Sadece kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez” dedi.

Faiz indiriminden memnun olduklarını belirten Erdoğan, “Kur ve faiz oyununu görüyoruz. Biz de kendi oyunumuzu kuruyoruz. Kurun piyasadaki hareketlerini takipte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan “Bugün ülkemizde geçmişten farklı olarak bireylerin döviz borcu değil, bankalarda ve yastık altında ciddi bir döviz varlığı vardır” iddiasında bulundu.

Erdoğan, milyonların merakla beklediği asgari ücret zammına ilişkin ise “Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Nasıl 19 yıl boyunca verdiğimiz sözleri tuttuysak, İzmir’de de bir sözümüzü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bugünkü toplantımızda hak sahipleri vatandaşlara yapılacak ödemelerle ilgili kararımızı verdik. İlk 24 ayı ödemesiz olmak üzere 20 yıla yayılan bir vadeyle vatandaşlarımıza takdir edeceğiz. İzmirli depremzedeleri 2+1 konutları 160-180 bin lira, 3+1 konutları 220-260 bin lira arasında, maliyetinin çok altında fiyatlarla ev sahibi yapıyoruz.

“KURDAKİ ARTIŞ YATIRIMI, ÜRETİMİ, İSTİHDAMI DOĞRUDAN ETKİLEMEZ”

Türkiye geçtiğimiz 19 yılda demokraside ve kalkınmada çok büyük bir değişim yaşamıştır. Enflasyonla veya fiyat artışıyla sonuçlanan ekonomik sıkıntılar elbette vardır. Sadece kurdaki yükselişe bağlı olarak kimi ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışı yatırımı, üretimi doğrudan etkilemez. Ülkemizde yaşanan durum tam da budur. Yani fiyat artışıdır. Dünyaya baktığımızda ülkelerin enflasyonu yenmek için farklı politikalar izlediğini görüyoruz. Bugüne kadar tüm ülkelerde geçerli tek bir enflasyonla mücadele yöntemi görülmemiştir. Geçmişte 1929 ve 2008 büyük krizlerini yaşayan küresel ekonomi yeni sınamalar karşısında ciddi bir bocalama içindedir.

Erdoğan’ın avukatından Kılıçdaroğlu’na dava açıklaması

“KURDAKİ REKABET GÜCÜ YATIRIMDA, ÜRETİMDE ARTIŞA YOL AÇAR”

Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya yatırımdan büyümeden vazgeçecektik ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktır. Biz mücadeleyi tercih ettik.

“FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ, HEPSİNİN TEPESİNE BİNECEĞİZ”

Ülkemizi eskiden hep yaptıkları gibi denklemin başına itmek isteyenlerin kur, faiz, fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunları görüyoruz. Biz aynı oyunu vesayetle mücadelemizde gördük. Bu ekonomik kurtuluş savaşında da milletimizi zaferle çıkaracağız. Ülkemizde önceliğimiz olan istihdamı artırmanın yolunun büyümeden geçtiği konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yatırımı, üretimi ve ihracatı bunun için teşvik ediyoruz. Felaket tellallarının gürültülerini bunun için dikkate almıyoruz. Tüm bunlarla beraber kurdaki yükselişi bahane ederek fahiş fiyat artışları yapan fırsatçılara göz açtırmayacağız, hepsinin de tepesine bineceğiz. Bu politikayla biz niçin yaptığımızı, sonun da ne elde edeceğimizi gayet iyi biliyoruz. Üstelik bu politikayı da hemen hayata geçirmiş değiliz. İnşa ettiğimiz yollar, köprüler, havalimanları, demir yolları ile Pekin’den Londra’ya kadar uzanan en güçlü lojistik altyapısı ülkemize aittir.

‘YAP İŞLET DEVRET’İ SAVUNDU

Swap işlemlerini yakından izlemek suretiyle kendi ülkesini soymaya çalışanların önlerini kestik. Bankalarımızın açık pozisyonları bulunmuyor. İşte önemli olan burası. Dünyanın bizden örnek aldığı yap-işlet-devret modeli sayesinde devam eden büyük projelerimiz de kamu finansmanına yük getirmiyor. Savunma Sanayimiz ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden biri haline dönüşüyor.

Otogaza yeni zam!

“FAİZ İNDİRİMİNDEN MEMNUNUM” DEDİ, SİNYALİ VERDİ

Kurdaki yükselişe bağlı fiyat artışı yatırım, üretim ve istihdamı doğrudan etkilemez. Kurdaki rekabet gücü yatırım, üretim ve istihdamda artışa yol açar. Karşımızdaki bu tablo bizi bir tercihe zorlamıştır. Ya yatırımdan büyümeden vazgeçecektik ya da kendi önceliklerimize göre yolumuza devam ederek tarihi bir mücadeleyi göze alacaktır. Biz mücadeleyi tercih ettik. Ülkemizi eskiden hep yaptıkları gibi denklemin başına itmek isteyenlerin kur, faiz, fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunları görüyoruz. Biz aynı oyunu vesayetle mücadelemizde gördük. Bu ekonomik kurtuluş savaşında da milletimizi zaferle çıkaracağız. Ülkemizde önceliğimiz olan istihdamı artırmanın yolunun büyümeden geçtiği konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yatırımı, üretimi ve ihracatı bunun için teşvik ediyoruz. Politika faizinin düşük tutulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Kurun piyasadaki hareketlerini takipte özellikle kararlıyız. Kurdaki yükselişi bahane ederek hiçbir mantıklı izahı olmayan fahiş fiyat artışı yapanlara göz açtırmayacağız, hepsinin tepesine bineceğiz. Bu politikayı bir anda hayata geçirmiş değiliz.

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Salgın etkisini sürdürüyor. Salgınla mücadelede oldukça iyi yerdeyiz. Okullarımızda eğitim öğretim sürüyor. Sahip olduğumuz bu imkanları kullanmaya devam edebilmemiz için tedbiri elden bırakmamız gerekiyor. Avrupa kısmi kapanmaya giderken bizim sadece biraz daha dikkatli olmaya ihtiyacımız var. Aşı olmayanların bir an önce sağlık kuruluşlarımıza başvurmaları tavsiyemizi tekrar hatırlatıyoruz. Okullarımızda eğitim öğretim 1 haftalık ara tatilin ardından bugün tekrar başladı. Tarımda dünyanın 206 ülke ve bölgesine 2 binin üzerinde ürün gönderen bir ülkeyiz.

ASGARİ ÜCRET MESAJI

Çalışanlarımızı fiyat artışlarına karşı koruma politikamızı asgari ücrette de sürdüreceğiz.”

Erdoğan konuştu, dolar tarihi zirveyi gördü