Erdoğan ‘kaldıracağız’ dedi, bakan tam tersini söyledi! AKP’nin ‘mülakat’ bilmecesine CHP’den sert tepki

Yayın tarihi: 12 Eylül 2023 Salı 12:59 pm - Güncelleme: 12 Eylül 2023 Salı 1:07 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kamuda mülakatı kaldıracağız’ sözü seçimden sonra unutuldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adayları için mülakatın devam edeceğini açıkladı. İktidarın mülakat bilmecesine CHP’li Lale Karabıyık, “Devlet adabına yakışmıyor” diye tepki gösterirken, CHP’li Yıldırım Kaya ise “Bu, torpilin, adam kayırmanın açık örneği” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçimler öncesinde dile getirdiği vaatlerden biri olan ‘kamuda mülakatı kaldıracağız’ vaadi seçimlerin ardından unutuldu. ‘Torpil yapıldığı’ iddialarına karşı özellikle öğretmen adaylarının ‘adaletli atama’ güvencesi istediği iktidar, mülakatla ilgili geri adım attı.

MÜLAKAT SÖZÜNÜ ERDOĞAN VERMİŞTİ

Erdoğan, 11 Nisan’daki AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda, “Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

VAAT UNUTULDU

Habertürk TV’ye konuk olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarının kamuya atamasında mülakatın kaldırılmayacağını açıkladı. Tekin, eski sisteminin değiştirileceğini ve adayların ‘daha zorlu’ bir mülakata tabi tutulacağını duyurdu.

Erdoğan’ın “mülakat kaldırılacak” vaadi unutuldu! Bakan Tekin’den “içerik” sözleri

“ADAYLAR 45 DAKİKALIK MÜLAKATA ALINACAK”

Tekin, “Şuan üzerinde çalışıyoruz ama şöyle bir projeksiyonumuz var. Öğretmen adayları 3 kişiden oluşan bir jurinin karşında 45 dakikalık bir mülakata alınacak. Bu mülakatta kendisine sorulan konuyla ilgili konuşması ve anlatması istenecek. Ayrıca bu 45 dakikalık süre içeriğinde öğretmen adayı yazılı bir beyan da verecek” ifadelerini kullandı.

“TORPİL İDDİALARINI ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ”

‘Torpil’ iddialarına da değinen Tekin, “Tüm bu süreç kamera ile kayıt altına alınacak. Bu sayede hem torpil iddialarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz hem de adayların üniversitede öğrendiklerini ne kadar özümsediklerini ölçmek istiyoruz” dedi.

LALE KARABIYIK: MÜLAKATLARDA ŞAİBELER ÇOK YÜKSEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, konuyla ilgili TELE1.com.tr’den Egehan Erkün’e konuştu. Söz konusu kararın gençleri mağdur ettiğine dikkat çeken Karabıyık, “Devlet adabına yakışmıyor” ifadesiyle iktidara tepki gösterdi.

Karabıyık şunları söyledi:

“İktidar hangi sözünde durdu? Seçim sürecinde göz boyayıcı cümleler söylemek marifet değil. Sonrasında arkasında durulması lazım. AKP Sayın Genel Başkanı böyle bir şey söylüyor, bu bir vaat oluyor. Sayın Bakan farklı bir şey söylüyor. Bunun böyle olmaması lazım çünkü bir beklenti oluştu. Sözleşemeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik, mülakat uygulamaları yanlış. Mülakatlarda şaibeler çok yüksek.”

“AKP DÖNEMİNDE MÜLAKATLAR ‘BİZDEN OLMAYANI’ ELEMEK İÇİN KULLANILDI”

“Biz şeffaf ve hakkaniyetli bir atama olması gerektiğini söylüyoruz. Kapalı kapılar ardında ‘mülakat’ dedikleri bir yöntemle yapılmamalı. Mülakat, nesne olmalı. İtiraz edilebilir nitelikte olursa mülakat olur. Kayıt altına alınmamıştır. AKP ile mülakatlarda, özellikle ‘bizden olmayanı’ elemek için kullanılma yoluna gidildi. Subjektif birtakım değerlendirme yöntemi. Mülakatın bir ağırlığı, yazılının bir ağırlığı olur. Öyle bir hal aldı ki adına mülakat denilemez ve hem de bütün ağırlığı mülakat üzerinden atamaya esas olarak kullanılıyor.”

“DEVLET ADABINA YAKIŞMIYOR”

“Sayın Bakan, Cumhurbaşkanının resmi olarak söylediği bir cümleyi boşta bıraktı. Kendi içlerinde bir şeyler olabilir ama buradaki olay ilginç. Yapılan şey, birtakım siyasi elemeleri yapmak için bütün ağırlığı da oraya vererek, mülakat adı verilen ama mülakat olmayan bir yöntemle atamadır. Son derece yanlıştır. Hemen bu uygulama değiştirilmeli. Ülkenin Cumhurbaşkanı seçim öncesi söz veriyor. Bakan bu açıklamayı tutmayacağını ortaya koyuyor. Burada kandırılan gençlerimiz oluyor. Bu tutarsız bir davranış. Bu davranış şekli devlet adabına yakışmıyor. Bunun peşini bırakmayacağız”

YILDIRIM KAYA: BAKAN YENİ BİR İKTİDAR KURULMUŞ GİBİ DAVRANIYOR

TELE1’den Egehan Erkün’e açıklamada bulunan CHP 27. Dönem Milletvekili ve Eğitim Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya da söz konusu kararın ‘yanlış’ olduğunu dile getirerek, “Bu torpilin, yandaş kayırmanın çok açık bir örneği” dedi.

Kaya şöyle konuştu:

“Milli Eğitim Bakanı, sanki yeni bir iktidar kurulmuş, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim öncesi bir söz vermemiş gibi davranıyor. Bunu hemen hemen her konuda yapıyorlar. Siyasi iktidar şuna karar verecek: Milli Eğitim Bakanlığı’nı kim yönetiyor? AKP iktidarının devamı mı değil mi? Bunun da kararını bakanlığın vermesi gerekiyor.”

Erdoğan’ın ‘mülakatı kaldıracağım’ vaadi havada kaldı! “Elenenlerin iki eli sizin yakanızda olacak”

“BAKANIN ERDOĞAN’DAN BAĞIMSIZ AÇIKLAMA YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL”

“Bence Saray danışıklı dövüş olarak Milli Eğitim Bakanı’nın ters açıklama yapmasını bilerek ve isteyerek yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in bu konuda Recep Tayyip Erdoğan’dan bağımsız açıklama yapması mümkün değil. Bu düşüncelerinin gerçek olmadığını öğrenmiş olduk. Mülakat demek torpil demek, adam kayırma demektir. İnsanların emeğini, göz nurunu hiç kimsenin çalmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda eğitimcilerin de, KPSS’ye girenlerin de çok büyük tepkileri var.”

“TORPİLİN, ADAM KAYIRMANIN ÇOK AÇIK BİR ÖRNEĞİ”

“Bakanın torpil açıklaması inandırıcı değil. Öğretmenlik diploması alınmış, doğrudan atanması gerekiyor. KPSS’ye giriyor, staj yapıyor. Mülakat niye? Zaten öğretmen olma yeterliliği olmayan biri mezun olamaz. Bu torpilin, yandaş kayırmanın çok açık bir örneği. Sendikaların, siyasal iktidarın seçim öncesi vaadini hatırlatması gerekiyor. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Gerekirse yeniden Milli Eğitim Bakanlığı önüne gideriz.”

CHP’li Çakırözer’den ‘mülakat’ vaadi veren Erdoğan’a: Günaydın