Erdoğan kadına şiddetle övündü! Şiddet merkezlerinden 1 milyon vatandaş yararlandı

Yayın tarihi: 4 Mart 2022 Cuma 11:50 am - Güncelleme: 4 Mart 2022 Cuma 12:29 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 4. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddete ilişkin konuştu. Erdoğan, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nden (ŞÖNİM) yararlanan kadınların sayısıyla övündü.

KADEM 4. Olağan Genel Kurulu İstanbul Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Genel Kurul’un açılış konuşmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşma gerçekleştirdi. İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini unutan Erdoğan, sözleşme kapsamında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun önemini vurguladı. ŞÖNİM’den yararlanan kadınların sayısıyla övünen Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

KADINLARA EŞ, KARDEŞ, EVLAT VURGUSU!

“Kadını anne, eş, kardeş, evlat vasıflarıyla insanın bir yarısı görmeden bu meseleyi sağlıklı ve sürdürülebilir dengelere oturtmak hayli zordur. Ülkemizdeki kadınların dünyadaki genel yönelimlerden farklı bir seyir izleyerek bugüne gelen şiddetten eğitim ve iş hayatındaki adaletsizliklere kadar geniş bir yelpazeye yayılan mücadelelerinde daima yanlarında olduk.”

“Kadınların haklarını savunmak onları küçümseyerek, metalaştırarak değil onların insan sıfatıyla zaten sahip oldukları haklarını teslim etme anlayışıyla yapılır. Biz ülkeyi yönetme sorumluluğu üstlendiğimiz günden beri mücadele verdik. İnsani, siyasi, sosyal her alanda kadınlarımızın çok önemli mesafeler kat etmesini sağladık.”

“Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 27’lerden yüzde 34’ler seviyesine çıkardık. Aynı şekilde kadın istihdamını 6 milyondan 10 milyon sınırına getirdik. Kız çocuklarımızın tamamını eğitimle buluşturarak onları destekledik. Karar mercilerinde kadınlarımızın varlığında gözle görülür bir artış yaşanmasını temin ettik. Karar alma mekanizmalarında ve istihdamda kadınların temsili konusunda hala arzuladığımız seviyeye ulaşabilmiş değiliz. Ev kadınlarımızın da emeğine, ailelerine ve katkılarına önem veriyoruz.”

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTEKİ ARTIŞLA ÖVÜNDÜ!

“Ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede tarihi bir devrim olan 6284 sayılı kanun kapsamı ve etkinliğiyle dünyada örnek teşkil eden bir düzenlemedir. Sadece şiddet önleme ve izleme merkezleri ŞÖNİM’lerden 1 milyonun üzerinde vatandaşımızın yararlanmış olması atılan adımların faydasını göstermeye yeterlidir.”

“Kadına sırf cinsiyetinden dolayı uygulanan şiddeti öldürme eylemini insan olan hiç kimse kabul etmez, edemez. Ülkemizdeki kadın cinayetleri oran olarak Avrupa ülkelerinin çoğundan daha geridedir. Bu tür hadiseleri sıfırlayana kadar kendimizi görevini yapmış sayamayız. Bir süredir Adalet Bakanlığımız bu çerçevede yeni bir reform paketinin hazırlıklarını yürütmektedir.”

“Yeni düzenlemeyle artık kadına yönelik saldırılarda faillerin somut pişmanlık emaresi içermeyen hiçbir davranışı indirim nedeni olarak kabul edilmeyecektir. Sadece takım elbise giyip kravat takarak sergilenen tiyatrovari görüntüler takdiri indirim gerekçesi olamaz. Nikahlı veya boşanmış eşe karşı işlenen tehdit suçlarına verilecek cezaların alt sınırı 6 aydan 9 aya çıkartılacak.”

“Fiziken veya iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ısrarlı takip eylemlerinin cezası 2 yıla kadar hapisle sonuçlanacak bir suç olarak işlem görecektir. Belli durumlarda bu suç için tutuklama kararı da verilecektir. Eşe veya boşanılan eşe karşı işlenen kasten yaralama suçları da katalog suç düzenlemesine dahil edilerek tutuklama kararları kolaylaştırılacaktır. Şiddet mağduru kadınlara talep etmeleri halinde baro tarafından ücretsiz avukat görevlendirilebilecektir.”

28 ŞUBAT ÇIKIŞI

“Bu hafta 28 Şubat post-modern darbesinin yıl dönümüydü. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren, kadını hayatın her alanında öne çıkarma lafını söyleyenlerin, zihinlerinin gerisindeki faşist uygulamayı gördük. Sözde çağdaşlık adına başlarını örttükleri için kadınların öğretim hakkını elinden aldılar. Kamuda çalışan başörtülü kadınları gözlerini kırpmadan kapının önüne koydular. İşte şimdi de 28 Şubat’ta acaba 2023’te biz nasıl hükümeti ele geçiririz gayreti içindeler. Ama o 28 şubat geride kaldı. Sizlere yeniden 28 Şubat inşa ettirmeyiz.”

“Şimdi bir araya geliyorlar. Büyüklerimizin güzel bir ifadesi var. Benim oğlum bina okur, döner döner bir daha okur. Bunların durumu bu.”

“Ülkemizin potansiyelini harekete geçirdiğimizde, Cumhuriyet tarihinin tamamında yapılanları 5’e 10’a katlayan işler yapıldığını gördük. Bunları yapmaya devam ediyoruz. kadınlarımızın toplumda, çalışmada, siyasette, evde her alanda haklarını koruyabileceklerini göstermek bu dönemin kazanımlarındandır.”

Erdoğan: Daha adaylarının adını koyabilmiş değiller