Erdoğan: Enflasyonu tek haneli sayılara indirmeyi hedefliyoruz

Yayın tarihi: 6 Eylül 2021 Pazartesi 7:44 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2021 Pazartesi 8:48 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç saat süren kabine toplantısının sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen kabine toplantısı sona erdi. Toplantıda yüz yüze eğitim, salgınla mücadele, Afganistan’daki gelişmeler ve göçmenlerin durumu olmak üzere kritik başlıklar ele alındı. Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünde dün ekonomi politikalarına ilişkin açıklanan Orta Vadeli Program’dan bahsederken, “Geçen seneyi 93,3 milyar dolarla kapattığımız döviz rezervlerimiz, özellikle muhalefetin, ana muhalefetiyle diğerlerinin hepsinin buraya dikkat etmesi lazım, 27 Ağustos itibariyle 118 milyar doları aşmış durumdadır” dedi.

Erdoğan, kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program’a değindi. Erdoğan, “Mali disiplinin sürdürülmesi olmazsa olmazlarımızdandır. Bu yılı yüzde 9 civarı bir büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Cari işlemler açığının milli gelire oranının Orta Vadeli Program sonunda yüzde 1 seviyesine gerilemesini öngörüyoruz” derken, şu ifadeleri kullandı:

“Bunun için Gümrük Birliği başta olmak üzere mevcut tercihli ticaret ve serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesini sağlayacağız. Coğrafi olarak uzak ancak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticaretimizi geliştirmek amacıyla uzak ülkeler stratejisini hayata geçireceğiz. Ülkemizdeki endüstriyel ve metalik maden cevherlerinin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız”

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları ise şu şekilde:

Çok sayıda ülke yöneticisiyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Bu temaslarda ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlar hakkında fikir telakkisinde bulunduk.

Enflasyonun kalıcı olarak tek haneli sayılara inmesini hedefliyoruz.

İşsizlik oranının kademeli olarak gerilemesini hedefliyoruz.