Kabine sonrası tedbirler belli oldu: İşte kısmi kısıtlamanın detayları…

Yayın tarihi: 13 Nisan 2021 Salı 6:25 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 7:25 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Ramazan ayında uygulanacak kısıtlamaları duyurdu. İşte iki haftalık kısmi kısıtlamanın detayları…

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı 2 saat 45 dakikalık görüşmenin ardından sona erdi. Ramazan’da uygulanacak salgın tedbirlerinin belirlendiği toplantının kararlarını AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı.

KISMİ KISITLAMANIN DETAYLARI

“Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak, kısmi kapanma uygulamasına geçiyoruz” diyen Erdoğan, istenilen sonuçlar alınmazsa daha sert tedbirlerin uygulanabileceğini belirtti.

  • Hafta içi sokağa çıkma yasağı, akşam 19.00 sabah 05.00 olarak belirlendi.
  • Şehirler arası seyahatler zorunlu olmadıkça yasaklanmıştır. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir.
  • 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir.
  • 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasına yeniden geçildi.
  • Kamuda saat 16.00’da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak. Hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak.
  • Yeme içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu, benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonuna kadar ara verecek. Lokanta ve benzeri işletmeler ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al hizmetiyle çalışmalarını yürütecektir.
  • Düğün, nikah, nişan, kına, genel kurul ile toplantılar ile kapalı alanda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelenmiştir.
  • Oteller sadece kendi müşterilerine sınırlandırılmış şekilde hizmet verecek sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacak.
  • Evlerde toplu iftar gerçekleştirilemeyecek. Konaklama tesislerinde toplu iftar gerçekleştirilemeyecektir.

İLGİLİ HABER | İllere göre haftalık vaka sayısı haritası açıklandı: Artış durdurulamıyor!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, uygulamanın yarın akşam başlayacağını ve konuyla ilgili ayrıntıların İçişleri Bakanlığınca bu akşam yayınlanacak genelgede belirtileceğini söyledi.

Erdoğan’ın çıklamasından satır başları şöyle:

“AB ÜYELİK HEDEFİNE BAĞLIYIZ”

“AB liderleri ile Gümrük Birliği, vize serbestisi dahil gündemdeki gelişmeleri konuştuk. Türkiye AB ile ilişkilerinde her zaman samimi ve şeffaf olmuştur. AB’ye tam üyelik için atılması gereken adımları birer birer attık. Avrupa’nın göç akınına uğramasının önüne geçtik. 18 Mart Mutabakatı çerçevesinde, AB’nin düzensiz göç akımına uğramasına izin vermedik. Çifte standart devam ediyor ama. Bizim tek talebimiz, üyeliği kabul ülkelere tabi tutulan uygulamalara tabi tutulmak istiyoruz. Biz hala AB tam üyelik hedefine bağlıyız. AB’den tek talebimiz üyeliği kabul edilen diğer ülkelerle aynı süreçlerden geçmek. Biz kendi vatandaşlarımız için en faydalısı neyse onu yapmayı zaten sürdüreceğiz.”

RUSYA-UKRAYNA GÖRÜŞMELERİ

“Geçtiğimiz cuma Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’le oldukça verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Turizm, Ukrayna krizi ve Karabağ meselesini ele aldık. Rusya ile şartlar ne olursa olsun açık tuttuğumuz diyalog kanallarının başarılı sonuçlara vesile olduğuna inanıyorum. Rusya ile birçok alanda başarılı işlere imza attığımızı söylemek istiyorum. Hemen ertesi gün de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i İstanbul’da ağırladık. Sayın Zelenskiy ile Donbass krizi başta olmak üzere Kırım konusunda da ortak görüşte olduğumuzu bir kez daha teyit ettik.”

LİBYA MESAJI

“Dün de Libya Başbakanı Dibeybe’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladık”, diyen Erdoğan, “Libya bizim için herhangi bir ülke değildir. Libya’nın bekasını önemsiyoruz. Bu ülkenin egemenliğine, toprak bütünlüğüne yapılan saldırılar karşısında yanında durmaktan hiçbir zaman çekinmedik. Verdiğimiz desteklerle Libya’nın yeniden huzura kavuşmasını sağladık” dedi.

YENİ ANAYASA

“Hukuk ve ekonomi reformlarıyla ilgili takvimleri yakından takip ediyor, adım adım hayata geçiriyoruz. Ülkemize yeni ve sivil bir anayasa kavuşturma çalışmalarına titizlikle devam ediyoruz.”

PATATES VE KURU SOĞAN YOLLANIYOR

İLGİLİ HABER | “Bir kuru soğana bayrak çekmediğiniz kalmıştı&”

“Alınan tedbirler sebebiyle işleri aksayan tüm kesimlerimizi destekliyor, yanlarında yer alıyoruz. İçerde, hizmetler sektöründe yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyoruz. Faaliyetlerine ara vermek veya sınırlandırmak zorunda kalan esnaflarımızı pek çok başlık altında destekliyoruz. Verdiğimiz karşılıksız desteklerin tutarı 60 milyar lirayı aşmıştır. Buna rağmen esnaflarımızın bir an önce eski düzenlerine dönmek istediklerinin farkındayım. Turizm sektörü tüm hazırlıklarını tamamlamış vaziyette şartların normale dönmesini bekliyor. Her kesimden insanımızı destekleyerek bu zor günleri geçirmenin yollarını arıyoruz. İstihdamın sürdürülmesi ve artırılmasını temin için verdiğimiz teşvikler sayesinde bu alanda altından kalkılamayacak yıkımlar yaşanmasının önüne geçtik. Emeklilerimizin durumunu iyileştirecek adımlar atıyoruz. Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz paketlerden biri de en düşük emekli maaşını 1500 TL’ye çıkarmaktı. Çiftçilerimize bu yıl için 24 milyar liralık destek bütçesi ayırdık. Sezonu geçmek üzere olduğu için ürünleri depolarda çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olan patates ve soğan üreticilerine de müjde verdik. Ürünlerin belirli kısmını satın alarak ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz hibeye başladık. Niğde, Eskişehir ve Ankara’da son 3 günde yaklaşık 7 bin 500 ton patates ve kuru soğan alınarak 15 ilimize sevk edilmiştir.”