Erdoğan, Instagram yasağını eleştirenlere ‘ev zencisi’ dedi! Ev zencisi nedir?

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2024 Salı 10:23 am - Güncelleme: 6 Ağustos 2024 Salı 10:23 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan; Instagram yasağını eleştiren yurttaşlara ‘ev zencisi’ dedi. Erdoğan’ın bu tanımı sosyal medyada büyük tepki topladı. Peki ‘ev zencisi’ nedir? Ne anlama geliyor?

Türkiye geçtiğimiz Cuma günü Bilişim Teknolojileri Kurumu’nun Instagram yasağı ile sarsıldı.  Milyonlarca kullanıcı platforma erişemedi. Erişim yasağına tepki yağdı.

Erdoğan tepkilere yönelik yaptığı açıklamada yapılan eleştirileri ‘ev zenciliği’ diye tanımladı.

Erdoğan, “Sosyal medya platformlarının rezilliklerini eleştirmeyenler, estirdikleri faşizme laf etmeyenler, Türkiye’yi Batılılara şikayet sırasına giriyor. Özgürlükleri savunmak böyle olmaz. Bunun adı ‘ev zenciliği’dir. Batıdan çok batıcı, ev zencilerinin tek gayesi sahiplerine şirinlik yapmaktır” ifadelerini kullandı.

EV ZENCİLİĞİ NEDİR?

Amerikalı siyasetçi ve insan hakları savunucusu olan Malcolm X tarafından kullanılan “ev zencisi” kavramı, Afrika kökenli ev kölelerine verilen tarihi bir ad olarak biliniyor.

Ev zencileri, dışarıdaki çoğunluğu zor işler için çalışan alan zencileri veya alan kölelerinden daha yüksek statüdeydi. İfade, aynı zamanda 2010’lu yıllardan beri siyahilere yönelik bir aşağılama sözü olarak kullanılmaktadır.

Erdoğan Instagram’ın kapatılmasını böyle savundu: Dijital faşizmle karşı karşıyayız

Kaynak: TELE1