Erdoğan için boşaltılan koydaki arazisinin istimlakına yüreği dayanmadı!

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2020 Cumartesi 5:06 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2020 Cumartesi 5:20 pm

Cumhurbaşkanı’nın yazlık sarayı nedeniyle denizciler, mavi yolcular, yerli ve yabancı turistlerin tekneleri, yıllardır özgürce girdikleri cennet Okluk Koyu sokulmuyor. Gündemden düşmeyen Okluk Koyu’nda vatandaşları isyan ettiren olaylar bununla da sınırlı kalmadı. Bodrum, Datça ve Marmarisli denizciler bayramda yazlık sarayın sebep olduğu ölüm haberiyle sarsıldılar.

Turgut, Efe Mustafa ve Japon Hüseyin gibi Okluk Koyu’nın sembol isimlerinden olan Turgut Yücel, dedelerinden kalan arazisinin kamulaştırılmasına karşı 2018 yılından bu yana verdiği mücadeleyi kaybetti. Hiçbir sağlık sorunu bulunmayan 57 yaşındaki Turgut Yücel’in bayramın ilk günü geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiğini Osman Atasoy, peşinden de Can Pulak duyurdu.

Bu bir çevre felaketi! İngiliz Koyu’na protesto için sintine bastılar

‘Turgut’un kalbi üzüntüye dayanamadı’

Yakın arkadaşları “Turgut’un kalbi üzüntüye dayanamadı. Cumhurbaşkanı için Okluk’ta yapılan 300 odalı yazlık saray nedeniyle arazisinin istimlak edilip, ata yadigârı topraklarının zorla elinden alınmasına kahrolmuştu.” dediler.

2018 yılında yürürlüğe giren ve 200 dönümlük bir alanı kapsayan kamulaştırma kararı ile bölgede yaşamını sürdüren bazı işletmeler, tarla sahipleri ve köylüler “göç”e mecbur kaldı.

İTİRAZLAR SONUÇ VERMEDİ

Turgut, Efe Mustafa ve Japon Hüseyin gibi Okluk’un çok tanınan isimlerinden olan Turgut Yücel, o günlerde, “Biz Gökova’nın kalesiyiz. Dünyanın her yerinden insanlar buraya geliyor. Onları ağırlıyoruz. Ne teklif ederlerse etsinler, parası ne olursa olsun hukuki itirazda bulunacağım” diyordu.

Dedesinden kalan 11 dönümlük arazisini kurtarabilmek için bir hukuk mücadelesi başlatan Turgut Yücel, başarılı olamadı. Bir süre sonra yapılan teklifi kabul etmek ve Karacasöğüt’e giderek “kiracı” olmak zorunda kaldı.

57 yaşındaydı ve hiçbir sağlık sorunu yoktu. Ancak yerinden, yurdundan edilmeyi bir türlü içine sindiremediğini söyleyen Yücel, Kurban Bayramı’nın ilk günü geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

ACI HABERİ OSMAN ATASOY DUYURDU

Olayı ilk duyuran, ünlü denizcilerimizden Osman Atasoy oldu. Atasoy, dostlarına şu mesajı gönderdi:

“Bayramın ilk günü aldığım bir habere inanamadım. Okuduğum bir mesajda Okluk Koyu’nda lokantası ve tarlası olan Turgut Yücel’in vefat ettiği yazıyordu.

Hemen Turgut’un telefonunu çevirdim. Telefonu bir hanım açtı. Mesaj doğruymuş. Ondan Turgut’u sabah saatlerinde kaybettiğimizi öğrendim. ‘Siz nesi oluyordunuz’ diye sordum. ‘Yaşasaydı gelini olacaktım’ diye cevapladı. İçim parçalandı.

Turgut’un herhangi bir rahatsızlığı yoktu. Başsağlığı için aradığım Efe Mustafa, Turgut’un kalbinin yaşadığı üzüntüye daha fazla dayanamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Yazlık Sarayı’nın inşası sırasında bu üç sembol ismin arazileri istimlak edilmişti. Mustafa ve Hüseyin gibi o da ata yadigarı topraklarının ellerinden alınmasına kahrolmuştu.

KAYBEDEN SADECE İŞLETMELER OLMADI

Ata yadigarı topraklarını kaybeden sadece onlar olmamıştı. Denizciler, mavi yolcular, yerli yabancı turistler de yıllardır girdikleri bu cennet koylara artık sokulmuyorlardı.

Turgut Özal’ın yıllarca kullandığı Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün geniş arazisi köşkü büyütmeye yetmemiş (!), etrafındaki tarlalara, hatta koskoca Değirmenbükü’nün neredeyse tamamına el konmasına karar verilmişti.

Okluk’a son gidişimde Turgut’u çok üzgün görmüştüm. Annesi de oradaydı. Yaşlı kadın elleriyle diktiği-biçtiği tarlasının içinde durmuş, topraklarını kaybetmelerine ağlıyordu.

SADUN BORO’NUN VASİYETİ DE ÇİĞNENDİ

Sonunda korkulan gerçekleşti, Turgut bu sabah ani bir kalp krizi ile genç yaşta aramızdan ayrıldı. Okluk’ta yapımı süren saray inşaatı sırasında Sadun Boro’nun manevi vasiyetinin çiğnendiğine, ağaçların, hayvanların, denizin katledildiğine şahit olmuştuk.

Şimdi de buna insani kayıpların eklenmesine şahit oluyoruz. İnşallah bu son olur.

Turgut’a Tanrıdan rahmet diliyorum. Artık, bu acılara sebep olanlar da dahil olmak üzere, başka kimsenin bu işten zarar görmemesini diliyorum. Okluk Koyu’nun yeniden halka açıldığı, denizcilerin eskisi gibi özgürce demirleyeceği günlerin biran önce gelmesini diliyorum. Ve bütün bunların gerçekleşeceğine inanıyorum.”

‘KİRA’DAKİ YERİ AİLESİ ÇALIŞTIRIYOR

Osman Atasoy’un ardından bir haber de Can Pulak’tan geldi. “Sevgili denizci dostlarım” diye başladığı mesajında Can Pulak şöyle seslendi:

“Okluk Koyu’ndaki merhum Salih’in oğlu Turgut evladımız da hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Okluk’taki restoranı ve baba toprağı Cumhurbaşkanlığınca istimlak edilen merhum Turgut, Karacasöğüt Köyü’ndeki eski muhtar Durmuş İnan’ın büyük restoranını kiralamış ve başarıyla hizmete sokmuştu.

Şimdi aynı restoranı rahmetlinin eşi, kızı ve oğlu çalıştırıyorlar. Gökova’da dolaşan tüm kaptanlarla ve amatör denizcilerin rahatça ve güvenle gidebilecekleri bir denizci restoranıdır.”

(TurkSail)