Erdoğan-Herzog görüşmesinin müthiş perde arkası!

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:55 am - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:55 am

Yılmaz Polat

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmenin alt yapısı New York’taki Sinagog’ta Musevi din adamı Haham Rabbi Marc Scheneir ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan tarafından hazırlandığı öne sürüldü.

Mercan’ın Erdoğan’ı Schneier’in New York’taki Sinagog ofisinden arayarak İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u tebrik etmesini önerdiği bildirildi.

 

‘The Times Of Israil’ Gazetesi, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Erdoğan’la görüşmesinin perde arkasını yazdı.
Gazete, ‘ İsrail’in Türkiye ile yeniden alevlenen ateşinin ardında çöpçatanlık tutkusu olan bir haham’ başlıklı yazısında, Rabbi Marc Schneier’in, Nisan 2021’de Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan ile buluştuğunu belirtiyor.

İsrail Gazetesi, Schneier’in Büyükelçi Mercan’ın kendisine ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye ile Amerikan Yahudi Cemaati arasındaki ilişkileri düzeltmek üzerine kendisini yetkilendirdiğini’ söylediğini aktarıyor.

Schneier, tavsiyesini isteyen Murat Mercan’a şöyle diyor:

‘Ben de dinle dedim, sana tek kelimeyle cevap verebilirim. O da İsrail. Türkiye’nin Amerikan Yahudileri, Kongre, Yönetim vs. ile ilişkisini yeniden kurmasını istiyorsanız, yol İsrail’den geçiyor.’

Gazeteye göre, Mercan’la Schneier’in ilişkileri daha sonra sıklaşıyor, Musevi din adamı Mercan’ı 11 Temmuz’da New York’taki Sinagog’a davet ediyor. Burada Schneier’in ofisine çıkılıyor, Mercan’dan Erdoğan’ı aramasını ve dört gün önce Cumhurbaşkanı olarak yemin eden Herzog’u kutlamasını önermesini istiyor.
Schneier ‘Şimdi Erdoğan’a ulaşalım, bakalım Herzog’u İsrail cumhurbaşkanı olduğu için tebrik etmek için arayacak mı?’ diyor.

Büyükelçi Mercan, Erdoğan’ı Schneier’in ofisinden arıyor ve ertesi günde Erdoğan Herzog’u arayıp tebrik ediyor.

Daha sonra Erdoğan Herzog’un annesi öldüğünde, Herzog da Erdoğan COVID-19’a yakalandığında karşılıklı aramalar yapılıyor.

 

Öte yandan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan, Büyükelçilik rezidansında Türkiye ve İsrail Cumhurbaşkanları Erdoğan- Herzog görüşmesine ilişkin bir kutlama resepsiyonu düzenledi.

Toplantının Musevi din adamı Haham Rabbi Schneier (https://tele1.com.tr/turk-ekonomisi-yahudi-lobisine-emanet-516759/) ve Türkiye’nin lobisi için anlaşma yapılan Musevi Ezra Friedlander (https://tele1.com.tr/erdogan-yonetimi-ortodoks-yahudi-lobiciyle-anlasti-548770/) tarafından organize edildiği bildirildi.

Kutlama gecesine İsrail’in Büyükelçi Yardımcısı Benjamin Krasna,  ‘American Friends of Lubavitch’ adlı Musevi kuruluşun başkan yardımcısı Levi Shemtov, Temsilciler Meclisi üyesi Collin Alred, Haham Rabbi Marc Scheneir, lobici Ezra Friedlander ile bazı musevi ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.