Erdoğan, günler sonra ‘Dipsiz Göl’le ilgili konuştu: Bu kazılar nasıl yapılıyor?

Yayın tarihi: 22 Kasım 2019 Cuma 12:23 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2019 Cuma 12:23 pm

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Dipsiz Göl’ün yok edilmesine ilişkin günler sonra ilk kez konuştu ve Bakan Murat Kurum’a “Böyle kazı izinleri verilmesin” talimatı verdi.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yasal izinli define kazısıyla yok edilen Dipsiz Göl için tepki gösterdiği ileri sürüldü.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre Erdoğan, yok edilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl ile ilgili son durumu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Kurum, topu valiliğe attı ve gölün eski haline çevrilmesi için çalışıldığı bilgisini verdi. Erdoğan ise, “Bu kazılar nasıl yapılıyor, nasıl bu izinler veriliyor? Böyle bir define kazısı izni nasıl verilir? Yetkili valilik bu konuda hassas olmalı. Bir daha da kimseye böyle bir yetki, böyle bir kazı izni verilmesin” talimatı verdi.

DİPSİZ GÖL’ÜN YOK EDİLMESİ

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl, ‘define’ söylentisi üzerine yapılan kazı ile yok oldu. Kamuoyunda büyük tepkiye yolaçan konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında müfettişler çalışma başlattı. Soruşturmada define kazısı için olumlu görüş bildiren Gümüşhane Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile Trabzon Müze Müdürlüğü görevlisi Yunus Ağa açığa alındı.Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Gümüşhane’de “Dipsiz Göl” olarak anılan bölgenin doğal sit alanı ilan edileceğini bildirmişti.