Erdoğan Gazze’ye neden gidemedi?

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2021 Perşembe 10:10 am - Güncelleme: 20 Mayıs 2021 Perşembe 10:11 am

Yılmaz Polat

 

Başbakan Erdoğan 23 Mart 2013 günü ‘kendisini hiç bir şeyin durduramayacağını Gazze’ye gideceğini’ açıklıyordu.

 

Ziyaretin ertelenmesinin söz konusu olmadığını, ABD ziyaretinden sonra gideceğini söyledi.

 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Erdoğan’ın, Gazze ziyaretini ertelemesini açıklamasına ‘Şık olmadı. Hükümet Sözcümüz Bülent Bey(Arınç) gereken yanıtı verdi. ABD’ye seyahatimiz var, orada konuşulurdu’ dedi. Mayıs ayında kabinenin yarısı ‘Bülent Arınç, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Taner Yıldız, Ömer Çelik, Numan Kurtuluş ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la Başkan Obama’yla görüşmek üzere Washington’a uçtu.

 

ABD Başkanı Erdoğan’ın, İsrail’le ilişkileri düzeltmeden Washington’a gelmesini istemiyordu. Obama’nın ‘beyzbol sopalı’ Oval Ofis pozundan 10 ay sonra yapılan ziyaret, bilinmeyenlerle doluydu.

 

Erdoğan’ın Suriye’de acelesi vardı ama ABD olmadan adım atamayacağını da biliyordu. Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Kerry’le birkaç kez görüşmesine rağmen Amerikalı meslektaşını davet konusunda ikna edemedi.

 

Erdoğan, Mavi Marmara konusunda İsrail’le masaya oturunca, Beyaz Saray, ziyarete yeşil ışık yaktı. Suriye konusunda Washington’la Ankara arasında derin görüş ayrılıkları vardı. ABD istihbaratının elindeki kanıtlar farklıydı. Erdoğan, kendi muhalefetini yaratmaya çalışırken, ABD, Suriye’nin El Kaide’nin eline geçmesinden korktuğu için Ankara’yla aynı düşünmüyordu.

 

Yönetimde, Ankara’nın Suriye muhalefetiyle ilgili Washington’a verdiği bilgilerin çelişkili ve yanıltıcı olduğu görüşü yaygındı. Washington, Ankara’ya güvenmiyordu. ABD, bölgede istihbarat çalışmalarını İsrail’le birlikte yürütüyordu.

 

CIA Başkanı John Brennan İsrail’deydi.

 

16 Mayıs 2013’te Beyaz Saray’da Obama’nın favori odası “Kırmızı Oda”da Erdoğan, Davutoğlu ve Hakan Fidan, Obama tarafında Dışişleri Bakanı John Kerry ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Donilon yemek yedi. Ne olduysa “Kırmızı Oda”daki romantik akşam yemeğinde oldu.

 

Obama ne söylediyse Erdoğan Gazze’ye gitmekten vaz geçti. Ertesi gün Obama’yla Erdoğan’ın ortak basın toplantısı vardı. “Gül Bahçesi”nde yağmur altında deniz piyadelerinin şemsiye tuttuğu basın toplantısında Obama’nın esprili cevapları gazetecileri güldürürken, Bloomberg Beyaz Saray muhabiri Julianna Goldman’ın “Gazze’ye gidecek misiniz?” sorusunu Erdoğan cevapsız bırakıyordu.

 

Kırmızı Oda’da bu konuşmalar olurken Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Bülent Arınç ve Numan Kurtuluş, 6 ay sonra patlayacak ‘17-25 Aralık skandalı’ndan habersiz bazı cemaatçi gazetecilerle birlikte, bir Washington restoranında keyifli bir akşam yemeği yiyordu. (Kırmızı Oda- Yılmaz Polat telgrafhane yay.) Gazze konusu bir daha da gündeme gelmedi.

 

Şüphesiz gecenin önemli şahidi Ahmet Davutoğlu konuşursa Obama’nın ne dediğini ve Erdoğan’ın neden Gazze’ye gitmekten vaz geçtiğini öğrenmiş oluruz.