Erdoğan ‘gayrımeşru’ demişti, Çavuşoğlu ‘görüşüyoruz’ dedi: Libya’daki yurttaşların bir kısmı serbest bırakıldı

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2020 Perşembe 2:41 pm - Güncelleme: 21 Mayıs 2020 Perşembe 2:47 pm

Libya’da Trablus merkezli Sarrac Hükümeti ile General Hafter’in başında bulunduğu Libya Ulusal Ordusu arasındaki çatışmalar sürerken iktidardan Hafter güçlerinin elinde olduğu bildirilen yurttaşlara ilişkin açıklama geldi.

Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin’in kendisine yönettiği soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan’ın aksine Hafter’e bağlı birimlerle temas kurulduğunu, gözaltındaki yurttaşların bir kısmının ise serbest bırakıldığını açıkladı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, başkonsolosluğun, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar aracılığı ile konuyu yakından takip ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “En kısa sürede serbest bırakılmaları için girişimlerde bulunulmaktadır. Gözaltına alınan bazı vatandaşlarımızın soruşturma işlemleri sonuçlandırılarak serbest bırakılmaları temin edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Libya’da bir yanda Ankara ve Katar’ın desteklediği, BM’nin de meşru gördüğü Sarraj Hükümeti bulunuyor. Bu hükümetin çok sayıda ülkece terör örgütü olarak kabul edilen ihvan ideolojisine bağlı olması yalnız kalmasına da sebep oluyor.

Diğer yanda ise BM’nin meşru kabul ettiği Meclis’e bağlı ordunun liderliğini yapan, çok sayıda ülke tarafından da desteklenen General Hafter yönetiminde güçler bulunuyor.