Erdoğan: Faiz düşecek, ekonomi programından vazgeçmeyeceğiz

Yayın tarihi: 26 Kasım 2021 Cuma 3:17 pm - Güncelleme: 18 Ocak 2022 Salı 12:28 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de yaptığı açıklamalarda faiz konusundaki kararının kesin olduğunu bir kez daha dile getirdi. Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak “Diyor ki faizleri yükselt. Bu faizler düşecek düşecek!” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de Alsancak Stadı’nın açılış töreninde konuştu. Mevcut ekonomi programının devam edeceği sinyallerini açıkça veren Erdoğan, “Bu faizler düşecek, düşecek! Biz yüksek faize halkımızı da, çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz. Bizim tek hedefimiz insanımızın işine, aşına, geleceğine sahip çıkmaktır. Yüksek faizmiş, düşük kurmuş, IMF reçeteleriymiş ve para baronlarının şantajlarıymış, bunların hiçbiri bizim için insanımızın işinden, aşından, geleceğinden daha önemli değildir. İşte bunun için dünyada gelişmekte olan ülkeler üzerinde yıllarca oynanan enflasyonu yükseltip faizleri artırarak ekonomiyi sıcak paraya boğup sonra faizler ve kurlar düşünce yüzde 40, yüzde 50 kârlarla çıkma oyunlarının önüne geçecek adımları attık” diye konuştu.

“Biz bu ekonomi politikasını öyle bir geceden sabaha yapmadık, 19 yıldır bunun hazırlığını yapıyoruz” diyen Erdoğan “Bay Kemal diyor ki ‘faizleri yüzde 1’e indirin’ Faizler düşecek düşecek!” dedi.

MÜJDEDEN STAT ÇIKTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de Deprem Konutları Teslim Tören’inde açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara bir ‘müjde’ duyuracağını söyleyen Erdoğan’ın söz konusu müjdesi ise stat oldu. Erdoğan daha önce de KKTC’de açılacak olan külliyeyi ‘müjde’ olarak duyurmuştu.

İzmir’de Deprem Konutları Teslim Tören’inde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizlere bir müjde vermek istiyorum” diyerek, şunları söyledi:

İzmir’e son 19 yılda 85 milyar tutarında yatırım yaptık. 4 yeni üniversite kurduk. Gençlik ve sporda 7 bin 100 kişi kapasiteli yükseköğrenim kursları açtık. Sizlere bir de müjde vermek istiyorum. İnşallah bugün Alsancak’taki 14 bin kişilik tribüne sahip yeni stadımızı da hizmete açıyoruz. Adını Alsancak Mustafa Denizli Stadı belirlediğimiz tesisin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

GENÇLERE MÜJDESİ DE KÜLTÜR SANAT MERKEZİ OLDU

İkinci ‘müjdesini’ de gençlere açıklayan Erdoğan “Gençlerimize bir müjde vermek istiyorum: İzmir’deki tekel fabrikasını içinde kütüphane ve müzesi olan bir kültür sanat merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasında şöyle konuştu:

“Depremin ilk anından itibaren sadece İzmir’in acısını paylaşmakla kalmadık, dertlerini çözecek adımları da attık. Ülkemiz en etkin, en hızlı afet müdahale planına sahiptir. Dakikalar içinde arama kurtarma, saatler içinde yardım faaliyetini başlatabiliyoruz. İzmir’de de bu mekanizmayı başlattık. Depremzedelerin yaralarını sarmak için gece gündüz çalıştık, çabaladık. Kimseyi açıkta, çaresiz bırakmadık.

İzmir depreminin ardından Bayraklı’da yerinde 1391 konut ve 302 dükkan, rezerv alanda ise 3649 konut inşa etmek için hemen jarekete geçtik. İzmir depreminin ardından toplam 5 bin 74 konut, 353 dükkan yapma kararı aldık. Bir yıl içinde teslim etmeye başlama sözü verdik. Bugün sözümüzü tutuyor, ilk etap konut ve dükkanları depremzedelere teslim ediyoruz.

Bu bölgedeki inşaatlardan kalan 741 konut ve dükkanı da çok yakında hak sahiplerine teslim edeceğiz. Yatırım tutarı 750 milyon liradır. Deprem konutlarının ödeme tutarı ve vadeleri ile ilgili bilgileri paylaşmıştık. 2+1 konutları 160 bin ile 180 bin lira, 3+1 konutları ise 220 bin ile 260 bin TL arasında bir bedelle sahiplerine veriyoruz. İlk 2 yılı ödemesiz, toplam 20 yıl ödemeli plana göre 2+1 konutların taksidi aylık 750 liradan, 3+1 konutların taksidi 1050 TL’den başlayacak. Kira bedellerinden düşük ödeme tutarları ile vatandaşlarımız konforlu, güvenli evlerine kavuşacak.

Depremin ardından İzmir’de sürmekte olan kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdık. 9 yılda 20 bine yakın binayı yıkmıştık. Kentsel dönüşüm projelerini rıza ve yerinde çalışmaya göre yürütüyoruz.

Biz bugüne kadar ülkemize ve vatandaşlarımıza ne söz verdiyse yaptık. İzmir’de de verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik. Bugün teslim ettiğimiz konutlar da sözümüzün eri olduğumuzun son örneğidir. Bu güzel manzaranın kimi kifayetsiz siyasetçiler tarafından gölgelenmesine izin vermeyeceğinize inanıyorum. Şehrin yerel yönetimlerdeki çeyrek asırlık ihmalini de içimiz acıyarak takip ediyoruz. Altyapının yetersizliği yağan her yağmurda kendini belli ediyor. Son sel felaketinde ortaya çıkan tabloyu en iyi sizler biliyorsunuz. Acaba bu şehri turist gibi ziyaret eden ana muhalefet partisinin genel başkanı kendi belediye başkanına hangi derde derman olacak talimatı vermiştir.

Belediyenin sorumluluğunda olan hususların suçunu hükümete atmak dışında herhangi bir cinlikleri var mı? İzmir adına duyduğum samimi üzüntüyü sizlerle paylaşıyorum. Gerçek yüzlerini artık sizlerin de gördüğüne inanıyorum. Depremin ardın da buraya geldiklerinde kendilerinden yardım isteyen vatandaşları devlet yapsın diye tersleyenlerden İzmir’e hayır gelmez. İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin önüne geçecek yatırımları yapmak yerine felaketi seyredenler bu güzel şehri aydınlatamaz.

Milletimizin değerleri üzerinden istismar siyaseti yapanların ne size, ne bu ülkeye küçük bir faydası olmamıştır. Kendileri sürekli gerilimden beslendiği için yalan, yanlış, iftira ile sizleri oyalama yoluna gitmiştir. Bay Kemal’in, CHP’nin ortaklarına bakın, notunuzu da verin”

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a ‘Rabia’ göndermesi: Ne oldu senin ihvanına?