OECD rakamları Erdoğan’ı yalanlıyor

Yayın tarihi: 30 Mart 2020 Pazartesi 1:08 pm - Güncelleme: 30 Mart 2020 Pazartesi 9:26 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüs salgını hakkında yaptığı açıklamada yatak kapasitesi konusunda Türkiye’nin dünyada en iyi ülke olduğunu söylemişti. OECD verilerine göre ise 42 ülke arasında 31. sırada yer aldı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de koronavirüs pandemisine karşı sağlık emekçileri haftalardır amansız bir mücadele veriyor. Kimi ülkelerden gelen hastane koridorlarında yatan hasta görüntüleri ve farklı ülkelerden sağlık çalışanlarının yaptıkları açıklamalar, ülkelerin sağlık tesisi kapasitesini de gündeme getirdi.

İşte ülkelere göre kişi başına düşen yoğun bakım yatak sayısı

ERDOĞAN: EN ÇOK BAKIM YATAĞI OLAN ÜLKEYİZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart günü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin salgına en hazırlıklı ülkelerin başına yer aldığını belirterek, hastanelerin kapasitesi konusunda ise “‘En çok yoğun bakım yatağı olan ülkeyiz” dedi.

OECD RAKAMLARI ERDOĞAN’I DOĞRULAMADI

Ancak OECD’nin 2015-2018 yılları arasını kapsayan güncel veriler, yatak kapasitesi konusunda Erdoğan’ı doğrulamadı. Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı listede 1000 kişiye düşen 2.8 yatak ile 31. sırada yer aldı. 2009 yılında ise bu oran sadece 2.9’a çıktı.

Listenin ilk 5 sırasında Japonya, Güney Kore, Rusya, Almanya ve Avusturya yer alırken, son 5 sırada ise Hindistan, Endonezya, Kosta Rika, Meksika ve Kolombiya yer aldı.

Gülhane Külliyesi Spor Salonu’nda düzenlenen Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada “Hastane yatak kapasitesini 136 bin ilaveyle 240 bine, doktor sayısını 94 bin ilaveyle 231 bine ve toplam sağlık çalışanı sayısını da 550 bin ilaveyle 928 bine yükselttik.” demişti.