Erdoğan: Döviz mevduat hesapları hala oldukça yüksek seviyelerde

Yayın tarihi: 19 Ocak 2022 Çarşamba 7:55 pm - Güncelleme: 19 Ocak 2022 Çarşamba 8:53 pm

Döviz hesaplarından TL’ye geçiş için çağrı yapan Erdoğan, “Döviz mevduat hesapları hala oldukça yüksek seviyelerde” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kabinde toplantısı bugün 16.35’te başladı. Yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Ekonomiyle ilgili çalışmalara değinen Erdoğan, “Şimdiye kadar 163 milyar TL’lik ‘Mevduat Kur Korumalı’ sisteme geçti. KDV’de etkinliği sağlayacak çalışma, tüm taraflarla görüşülerek hazırlanıyor. Yastık altı altınları ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

Yeniden kurda dalgalanma yaşanmaması için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Erdoğan, “Kendi ülkesinin ve ülkesinin felaketi pahasına açgözlülük yapanlara hareket alanı bırakmamakta kararlıyız. Türkiye’yi çift paralı bir ülke olmaktan çıkartarak, dış ticaretle iştigal edenler dışında herkesin işini de tasarrufunu da Türk Lirası ile yaptığı bir yer haline getirmek için herkesten destek istiyoruz. Döviz mevduat hesapları hala oldukça yüksek seviyelerde” dedi.

Omicron varyantı nedeniyle dünyada korona virüsü (Covid-19) salgınının yükseldiğine dikkat çeken Erdoğan, “Üretimine başlanan TURKOVAC aşımız sayesinde artık kendimize daha güvenle bakıyoruz. Aşı geliştirme ve üretimi çalışmaları konusunda yakın gelecekte Türkiye bu alanda dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline dönüşecektir” şeklinde konuştu.

“Son dönemde vatandaşımızdan gelen serzenişleri biliyoruz. Bunların da çözümü için gereken hazırlıkları yapıyoruz” diyen Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“YENİ VARYANTTA MASKENİN ÖNEMİ GÖRÜLDÜ”

Vatandaşlarımızdan bu dönemde de temizlik, mesafe, maske kurallarına uymayı, aşılarını yaptırmayı ve tamamlamalarını ihmal etmemesini istiyoruz. Bilhassa 60 yaş üstü vatandaşlarımızın sağlıkları için hatırlatma dozları önemlidir. Yeni varyantta maske kullanımının etkin sonuçlar verdiği görülmektedir. Ülkemizi geçtiğimiz 20 yılda şehir hastaneleri ve onları aratmayan devlet hastanelerimizle, özel kuruluşlarımızla dünyanın en üst düzeyde sağlık hizmeti veren kurumlarına kavuşturduk. Artık sayıları 1 milyon 200 bini ulaşan sağlıkçılarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

“MİLLETİMİZİN SERZENİŞLERİNİ GÖRÜYORUZ”

Son dönemde vatandaşımızdan gelen serzenişleri biliyoruz. Bunların da çözümü için gereken hazırlıkları yapıyoruz. Milletimiz müsterih olsun. Geçtiğimiz 20 yılda olduğu gibi bu ülkenin ve insanlarının çözülmedik hiçbir sorununu bırakmayacağız.

“TARIM ÜRÜNLERİ ZARARLARI İÇİN 200 MİLYONLUK KAYNAK AYIRDIK”

Ülkemizde 2021 yılında yaşanan yangın ve sel afetlerinde zarar gören vatandaşlarımıza 2 bin 90 işyeri, 2 bin 338 araç ve muhtelif ev eşyası yardımı kapsamında toplam 354 milyon lira ödeme yapılmıştır. Ayrıca tarım ürünleri zarar gören vatandaşlarımıza da 133 milyon lira ödeme gerçekleştirilmiştir. Şimdi de tarım ürünlerinin zararlarının karşılanması konusunda eksiklikleri tamamlamak için AFAD üzerinden 200 milyonluk bir kaynak daha ayırıyoruz.

“AFGANİSTAN’A İYİLİK TRENİ GÖNDERİYORUZ”

Öte yandan kadim tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğunu Afganistan’da yaşanan sıkıntılara bigane kalmıyoruz. Uzun yıllardır süren çatışmalar, yardımların kesilmesi sebebiyle milyonlarca Afganlı kardeşimiz çok zor şartlarda hayata tutunma mücadelesi vermektedir. Ülkede 13 milyonu çocuk olmak üzere 19 milyona yakın kişinin acil gıda sıkıntısı olduğu bilinmektedir. Türkiye olarak bu zor dönemde Afganistanlı kardeşlerimizi yalnız bırakmamakta kararlıyız. AFAD koordinasyonunda 710 gıda, giyim, sağlık malzeme olarak söylüyorum acil ihtiyaç ürünleri taşıyan bir iyilik treni göndermeye hazırlanıyoruz. İmkanı olan vatandaşlarımızı bu iyilik trenine katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

“ELEKTRİK DESTEĞİNE 20 BİN AİLEYİ DAHA ALIYORUZ”

Elektrik tüketim desteği kapsamında son 3 senede yıllık ortalama 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. Elektrik desteği programının kapsamını kronik hastalığı sebebiyle cihaz kullanan vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamalarının önüne geçecek şekilde destekliyoruz. 50,4 milyon liralık kaynakla 20 bin aileyi daha elektrik desteği kapsamına alıyoruz. Kömür yardımı alan hanelerden bunu doğalgaz desteği olarak da alabilecekler.”