Erdoğan AKP’nin borcunu da CHP’den tahsil edecek! Bursa’da geçmiş dönemin SGK borcu 5 milyar…

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 2:51 pm - Güncelleme: 24 Temmuz 2024 Çarşamba 3:58 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’li belediyeleri, “SGK’ye olan borçları ödesinler” diyerek hedef aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yakın zamanda borçları tahsil etmeye başlayacağını söyleyen Erdoğan, AKP dönemindeki borçları ise unuttu. Erdoğan’a yanıt, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’den geldi. Yerel seçimlerin ardından görevi AKP’den devralan Bozbey, geçmiş dönemden kalan SGK borcunun 4 buçuk 5 milyar lira civarında olduğunu açıkladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis’teki Grup Toplantısı’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Açıklamasında bir kez daha ana muhalefet partisini hedef alan Erdoğan, CHP’li belediyelerin SGK borcunu ödemediğini iddia etti.

Erdoğan, “Buradan sayın Genel Başkan Özgür Özel’e seslenmek istiyorum, Dürüst siyaset verilen sözlerin arkasında durmayı gerektirir. Tutmadığınız sözlerin mahcubiyetini daha büyük vaatlerde bulunarak veremezsiniz. Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarınıza söyleyin; bedavaya verecekleri hizmetlere yaptıkları zamları düşürsünler. Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmiş borçlarını ödesin. Öyle 25 kuruşa simit yok” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, ayrıca belediyelerin borçlarına ilişkin, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız kaynağında bu borçların tahlisine başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok. Dolayısıyla Bakanlığımız bu tahsili yerinde yapacaktır” dedi.

MUSTAFA BOZBEY TELE1’E KONUŞTU

Yerel seçimlerde, belediyeyi AKP yönetiminden devralan ve en borçlu belediyelerden biri olan Bursa’nın CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konuyla ilgili tele1.com.tr’den Fırat Yeşilçınar’a konuştu.

Bozbey, geçmiş dönemden 28 milyar liraya yakın borç kaldığını ve yaklaşık 4 buçuk 5 milyon lirasının SGK borcu olduğunu belirtti.

Bakanlığın SGK borçlarını tahsil etmeye başlaması halinde belediyelerin zorunlu hizmetlerinde kesintiler yaşanabileceğini ve personel maaşlarının dahi ödenemeyeceğini belirten Bozbey, “Marmara’da birçok belediyenin direkt olarak bakanlıktan kesilmesi durumunda maaşları ödeyemez hale gelirler. Kaos ortaya çıkar. Ben hükümetin bu konuda, böyle bir yaklaşımda bulunacağını düşünmüyorum. Telaffuz edilmesini dahi doğru bulmuyorum” dedi.

Bozbey şunları söyledi:

“AKP’DEN KALAN SGK BORCU 4 BUÇUK, 5 MİLYAR LİRA”

-AKP’nin bize bıraktığı toplam borç yaklaşık 28 milyar lira. Yaklaşık 4 buçuk, 5 milyar lira SGK borcu var. Şirketlerin bir kısmını uzun süredir ödememişler. Bir kısmını ödemişler gibi görünüyor. Biz bu borçlarda yapılandırmaya gittik.

-Sayın Cumhurbaşkanı açıklama yaptı ama bu konuda kamuoyuna bir açıklama da yapmıştık. Türkiye’de belediye ayrımı yapmaksızın, belediyelerdeki sıkıntıların tahammül edilmez boyuta geldiğini ifade etmiştik. Sadece CHP’li belediyeler değil tüm belediyeler sıkıntı içerisinde. SGK borçlarının mutlaka yapılandırılması gerekiyor. Belediye paylarında da kesintilerin ertelenmesini talep ettik. Halen de bu talebi yüksek sesle de söylüyoruz. Belediyelerimizin buna ihtiyacı var.

“BELEDİYELER PERSONEL MAAŞLARINI DAHİ ÖDEYEMEZ”

-Bunun bir söylemden ibaret olmasını diliyoruz. Bunun gerçekleşmesi halinde inanın sadece CHP değil, tüm belediyeler çok zor duruma düşecek. Bırakın iş yapmayı, kendi personel maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelirler. Çalışanlarının maaşlarını dahi ödeyemez duruma gelirler. Bizim böyle bir sorunumuz olmaz, biz maaşları öderiz ama Marmara’da birçok belediyenin direkt olarak bakanlıktan kesilmesi durumunda maaşları ödeyemez hale gelirler. Kaos ortaya çıkar. Ben hükümetin bu konuda, böyle bir yaklaşımda bulunacağını düşünmüyorum. Telaffuz edilmesini dahi doğru bulmuyorum.

-Zaten tasarruf genelgesi var. Birçok konuda tasarruf yapıyoruz. İyi bir mali disiplin yürütüyoruz. Belediyelerin zorunlu hizmetlerini yürütebilmesi için sigorta, vergi konusunda bunların hafifletilmesi, yapılandırmaya gitmesini bekliyoruz biz.

“BELEDİYELERİNİZ BİRİKMİŞ BORÇLARINI ÖDESİN”

Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“Buradan sayın Genel Başkan Özgür Özel’e seslenmek istiyorum, Dürüst siyaset verilen sözlerin arkasında durmayı gerektirir. Tutmadığınız sözlerin mahcubiyetini daha büyük vaatlerde bulunarak veremezsiniz. Gücünüz yetiyorsa belediye başkanlarınıza söyleyin; bedavaya verecekleri hizmetlere yaptıkları zamları düşürsünler. Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz Sosyal Güvenlik Kurumuna olan birikmiş borçlarını ödesin. Öyle 25 kuruşa simit yok” 

“BAKANLIK BORÇ TAHSİLİNE BAŞLAYACAK”

“Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız kaynağında bu borçların tahlisine başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok. Dolayısıyla Bakanlığımız bu tahsili yerinde yapacaktır. Biz siyasette hiçbir zaman böyle ucuz yollara meyletmedik, Sırf seçim kazanacağız diye böyle sözler vermedik. Gerçekten yapmak isteyip de irademizi aşan sebeplerden dolayı yapamadığımız hususlar elbette olmuştur. Ama gayretimize, samimiyetimize halkımız şahittir. Emeklilerimizin yanında yer almak asli görevimizdir. Son 21 yılda emeklilerimizin hayat kalitesini yükseltecek adımlar attık. Emeklilere bayram ikramiyesi ödemesini biz başlattık. Kamu bankalarımızın öncülüğünde emeklilerimize ödenen promosyon temin edildi.”

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'li belediyeleri, "SGK'ye olan borçları ödesinler" diyerek hedef aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yakın zamanda belediyelerin borçlarını tahsil etmeye başlayacağını söyleyen Erdoğan, AKP dönemindeki borçları ise unuttu. Erdoğan'a yanıt, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'den geldi. Yerel seçimlerde AKP'li yönetimden görevi devralan Bozbey, geçmiş dönemden kalan SGK borcunun 4 buçuk 5 milyar lira civarında olduğunu açıkladı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ