Erdoğan BM’de 15’nci sırada konuşacak

Yayın tarihi: 17 Eylül 2021 Cuma 8:28 am - Güncelleme: 17 Eylül 2021 Cuma 8:28 am

New York’ta 21-27 Eylül tarihleri arasında yapılacak BM 76’ncı genel kurulunda konuşma yapacak liderlerin sırası açıklandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 15’nci sırada konuşacak.

 

Her gün sabah ve öğleden sonra yaklaşık 30 liderin konuşacağı listede Erdoğan 21 Eylül Salı günü sabah oturumuna katılacak, 16 ülke arasında 15’nci olarak Genel Kurula hitap edecek.

Erdoğan son bir kaç yıldır ABD Başkanı’nın ardından ilk 3 konuşmacı arasında yer aldı. Geleneksel olarak her genel kurulda ilk iki sırada Brezilya ve ABD liderleri yer alıyor.

ABD Başkanı Biden Salı günü Brezilya liderinin ardından konuşacak.

Bu arada Biden’ın Erdoğan’la BM’de bir görüşme yapıp yapmayacağı henüz belli değil. Bir açıklama yapılmadı.

Geçen Haziran ayında Brüksel’de yapılan NATO zirvesinden iki hafta önce ikilinin bir görüşme yapacağı açıklanmıştı.

Diplomatik kaynaklar ‘belki’ kaydıyla BM Genel Sekreteri’nin liderlere vereceği davette ‘aside’ olarak adlandırılan ‘ayaküstü’ bir görüşmenin olabileceğini bildiriyor.

Davetin oturmalı olması halinde Biden’ın masasında hangi liderlerin olacağı da merak konusu. Ancak salgın nedeniyle davetle ilgili düzenlemenin nasıl olacağı henüz açıklanmadı.

Biden’la Erdoğan arasındaki mesafeli davranış dikkat çekiyor. Başta Afganistan olmak üzere iki ülke arasında önemli konular Bakanlar düzeyinde yürütülüyor.

Brüksel görüşmesinden beri ikili arasında bir telefon görüşmesi bile yapılmadı.

Erdoğan’ın 19 Eylül’de New York’ta olması bekleniyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM toplantıları için New York’a geldi. Çavuşoğlu, Erdoğan’ın açılışını yapacağı, Türkevi’yle ilgili hazırlıkları gözden geçirdi.

Öte yandan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal’ın birkaç günlüğüne Washington’a gittiği bildirildi.

Önal’ın ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland ile görüşecek. Önal’ın Erdoğan ziyareti öncesi Biden Yönetimi’ne nasıl bir mesaj götürdüğü açıklık kazanmadı.