Erdoğan-Biden arasındaki ‘Kabil Havaalanı güvenliği anlaşması’ sona erdi

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2021 Salı 8:11 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2021 Salı 5:10 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ABD Başkanı Biden’ın 14 Haziran’da Brüksel’de yaptığı görüşmede uzlaştıkları ‘Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin Türk Askeri tarafından sağlanması konusundaki anlaşma’ uygulanmadan sona erdi.

Biden ve Erdoğan NATO zirvesi sırasında yaptıkları baş başa görüşmede, NATO güçlerinin ayrılmasından sonra, Erdoğan’ın havaalanının güvenliğini sağlamak için talip olduğu Biden’ın da destek vermeyi taahhüt ettiği açıklanmıştı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Erdoğan’la Biden’ın, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin sağlanmasında önde gelen bir rol oynaması konusunda uzlaştıklarını söylemişti.
Ancak Taliban güçlerinin Kabil’e girmesinden sonra durum değişti.

Türk ve ABD Savunma Bakanlıkları arasında bu konuda yürütülen teknik görüşmelerin sonlandırıldığı bildiriliyor.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ABD ile anlaşmasını anlattı

Pentgon sadece yapılan tahliyeler sırasında havaalanındaki Türk kuvvetleriyle yakın işbirliği yapıldığını belirtiyor, ancak tahliyeler sonrası ABD askerleri ayrıldıktan sonra Havaalanının güvenliğiyle ilgilenmedikleri mesajı veriyor.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ‘ABD askerleri ayrıldıktan sonra Havaalanının güvenliğini kim sağlayacak, Türkler mi?’ şeklindeki bir soruya karşılık, ‘Tahliyelerin ay sonuna kadar devam edeceğini, sadece buna odaklandıklarını’ söyledi.

Sözcü, ABD askeri misyonu sona erdiğinde bir tahminmde bulunmaktan kaçınırken, ‘Taliban’ kelimesini kullanmadan ‘buna yerel yetkililer karar verecek’ dedi.

Pentagon Sözcüsü’nün açıklamaları , ABD Yönetimi’nin Erdoğan’ın üstlendiği Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin Türk Askeri tarafından sağlanmasına verdiği destek ve Pentagon’un oluşturduğu güvenlik planından vazgeçtiğini gösteriyor.

Böylece 14 Haziran’da Brüksel’de yapılan başbaşa görüşmede, Erdoğan’ın ‘NATO güçlerinin Afganistan’dan asker çekmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama ve işletme teklifine’ Biden’ın verdiği destek uygulanmadan sona erdi.

Beyaz Saray ve Pentagon’dan yapılan açıklamalar ABD Yönetimi’nin planlamalarını ‘tahliyeler ve Afgan sığınmacılar ‘ üzerinde yoğunlaştırdığını gösteriyor.

Biden’a verilen sözler ortaya çıktı