Erdoğan-Biden görüşmesinde F-16 ve YPG konularında bir ilerleme yok

Yayın tarihi: 15 Kasım 2022 Salı 5:55 pm - Güncelleme: 15 Kasım 2022 Salı 5:55 pm

ABD Başkanı Joe Biden’la AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan G-20 toplantısı dolayısıyla Bali’de bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Biden’ın, İstanbul’da İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini ilettiği bildirildi. Açıklamada , Biden ve Erdoğan’ın ticaret ve güvenlik konuları başta olmak üzere ikili ilişkileri ele aldıkları belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: ‘ABD Başkanı Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkiyatın yeniden başlamasını sağlayan çabaları dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine yönetim olarak desteklerinin devam edeceğini belirten ABD Başkanı Biden, İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu ifade etti.’

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise F-16 konusuna değinilmedi. Erdoğan Özbekistan ziyareti sırasında ‘Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satın alması konusunda olumlu haberler geldiğini’ söylemişti.

Biden’ın Türk Halkına derin taziyelerini ilettiği bildirilen açıklamada, ‘NATO Müttefikimizin yanında olduğumuzu açıkça belirtti. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Rusya’nın savaşı sırasında küresel gıda güvenliğinin iyileştirilmesi açısından kritik önem taşıyan girişimin devam etmesi gerektiği konusunda hemfikir oldukları Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesi yönündeki çabalarından dolayı takdirlerini ifade etti. İkili ayrıca NATO ittifakı konuları ile bölgesel ve küresel diğer meselelerdeki yakın koordinasyonun sürdürülmesi konusunu da ele aldı.’

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/11/15/readout-of-president-bidens-meeting-with-president-recep-tayyip-erdogan-of-turkiye/

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırının ardından ABD’nin taziyesini kabul etmediklerini söylemişti. Erdoğan ise twitter hesabından Türkçe ve İngilizce aralarında ABD olan patlamadan sonra taziye mesajı yayınlayan ülkelere teşekkür etti.

İki taraftan yapılan açıklamada da görüşmede, ‘Suriye ve YPG -PYD’ konusuna değinilmiyor. Açıklamalar konunun gündeme gelmediğini gösteriyor.

Öte yandan, Erdoğan F-16 konusuna atıfta bulunarak ‘Cumhuriyetçiler seçimden başarılı çıkarsa belki iş bizim için çok daha kolay olacaktır’ demişti. Ancak seçim sonuçları Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağladığını, Senato’yu ise Demokratların aldığını gösteriyor. F-16 projesine en büyük engel Rum lobisine yakınlığıyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat New Jersey Senatörü Menandez’den geliyor. Menandez’in Komite başkanlığının devam etmesi bekleniyor.

Beyaz TV’de önce Putin’i Erdoğan’ın “valisi” ilan ettiler sonra sildiler!