Erdoğan beş üniversiteye rektör atadı: Sınıf arkadaşı, MHP milletvekili, mini etek yasakçısı…

Yayın tarihi: 26 Kasım 2019 Salı 2:32 pm - Güncelleme: 26 Kasım 2019 Salı 2:32 pm

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 5 üniversiteye atanan isimler tartışma konusu oldu. Saray’dan atanan rektörler arasında MHP’li eski milletvekili, Erdoğan’ın “sınıf arkadaşı” ve kadın akademisyenlere mini etek ile kolsuz giysiyi yasaklayan isimler de bulunuyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu atamaları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince yaptı.

Resmi Gazete’de yayımlananan atama kararlarına göre; Atılım Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Yıldırım Üçtuğ, Fenerbahçe Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Emin Arat, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Yadigar İzmirli ve İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Osman Çakır atandı.

Atanan rektörler arasında MHP’li eski milletvekili, Erdoğan’ın “sınıf arkadaşı” ve kadın akademisyenlere mini etek ile kolsuz giysiyi yasaklayan isimler de bulunuyor.

 

Erdoğan’dan 5 rektör ataması

‘ARKADAŞIM’ DEMİŞTİ

Diploma tartışmaları sırasında Erdoğan, dönemin Ayvansaray Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Arat’a seslenerek, “1981’de mezun olduk. 1982’de okulumuz Marmara Üniversitesi oldu. Tabii, rektörümüz bizim sınıf arkadaşımızdı. Bugünlerde diploması var mı yok mu diye tartışma başlattılar. Arşivden çıkart şunları yayımlayacak mısın ne yapacaksınız yapın da zaten benim söylediklerime inanmıyorlar belki rektör açıklarsa inanırlar” ifadelerini kullanmıştı. Arat da “Sayın Cumhurbaşkanımızın lisans düzeyinde 4 yıl eğitim veren Ticari Bilimler Fakültesi’nden mezun olduğu sabittir” açıklaması yapmıştı.

Erdoğan’ın atadığı rektörlerden Osman Çakır, MHP’li Samsun eski milletvekili.

Bir diğer rektör Yadigar İzmirli, önceki rektörlük döneminde kadın akademisyenlere mini eteği, kolsuz ve açık yakalı giysileri yasaklayan isim olarak tanınıyor. 2014’te akademisyenlere yönelik yayımladığı “kılık kıyafet yazısı” ile gündeme gelen Yadigar İzmirli, “Kılık kıyafet yönetmeliğini hatırlattım. Tayt ya da mini etekle üniversiteye gelinmez” demişti. Tepki ve eleştiriler üzerine Prof. İzmirli’den ilginç bir karşılık gelmişti. İzmirli, Baattin’in Twitter’da paylaştığı “3 cm etek giy sonra orkoklor cok obozo” tweetini kendi hesabından paylaşmıştı.