Erdoğan BAE’den sonra Suudi Arabistan’a gidiyor

Yayın tarihi: 3 Ocak 2022 Pazartesi 6:19 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2022 Pazartesi 6:35 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat ayında Suudi Arabistan’a bir ziyaret düzenleyeceğini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde düzenlenen etkinlik sonrası bir iş insanının sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Şu anda Şubat’ta beni bekliyor. Söz verdi, ben de Şubat ayında Suudi Arabistan’a ziyaretimi yapacağım” dedi.

BAE’DEN SONRA SUUDİ ARABİSTAN

Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti, BAE ile ilişkilerin düzeltilmeye çalışıldığı dönemde AKP’nin dış politikasında ikinci ‘U dönüşü’ anlamına geliyor.

Bilindiği üzere bir süredir Ankara ile Riyad arasındaki ipler gergindi. BAE ile olduğu gibi Suudi Arabistan’la da Türkiye’nin ilişkileri kötüleşmiş, iki ülke Mısır, Libya ve Suriye gibi gerilimin yüksek olduğu bölgelerde farklı tarafların yanında durmuştu.

KAŞIKÇI CİNAYETİNİ GÜNDEME GETİRMEMESİ ŞART SÜRÜLDÜ

Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda düzenlediği Katar ziyareti sırasında Veliaht Prens Selman’ın Doha’da olduğu biliniyordu.

Bu durum iki lider arasında bir görüşme olur mu sorusunu akıllara getirmişti ancak bir  görüşme gerçekleşmemişti. İddiaya göre, Veliaht Prens’in görüşme öncesi şart olarak, Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetini gündeme getirmemesini istemişti.

Erdoğan’ın gelecek ay Suudi Arabistan’a gideceğini açıklaması, Kaşıkçı cinayetine ilişkin Suudilere belli sözler verilip verilmediği sorularını da beraberinde getirdi.

“CİDDİYE ALMIYORLARDI”

Middle East Eye’a konuyla ilgili konuşan üst düzey bir Türk yetkili görüşme teklifinin Riyad’dan geldiğini söyleyerek “Eskiden bir görüşmek istiyorduk fakat ciddiye almıyorlardı. Bu sefer onlar bize görüşme teklifinde bulundu. Suudiler, bölgesel barış sürecinden dışlandıklarını hissediyorlar. Bunun bir parçası olmak istiyorlar” dedi.

Kılıçdaroğlu’dan hem Erdoğan’a hem de BAE’ye sert çıkış