Erdoğan aylar sonra tekrarladı: Oy kullanma yaşını biz 18’e indirdik

Yayın tarihi: 24 Eylül 2022 Cumartesi 9:36 pm - Güncelleme: 24 Eylül 2022 Cumartesi 10:42 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1995’te 18 yaşına indirilen seçme yaşının iktidarları döneminde 30’dan 18’e indirdiklerini iddia etti. Erdoğan, “Biz göreve geldiğimizde otuzun altındakiler oy kullanamıyordu” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya’da ‘İlk Oyum Erdoğan’a’ isimli AKP Gençlik buluşmasına katıldı. Erdoğan, konuşmamasında gençlerden oy isterken iktidara geldiklerinde Türkiye Cumhuriyeti’nde oy kullanma yaşının 30 olduğunu iddia etti. Erdoğan şunları söyledi:

“Biz göreve geldiğimizde oy kullanmanın yaşı kaçtı? 30, 30’un altındakiler  oy kullanmıyordu. Bunu 25’e 18’e indiren kimdi? Biziz. Çünkü CHP gençlere güvenmiyordu. Meclisi çoluk çocuğa mı bırakacağız’ diyorlardı. Biz ne dedik kendinize gelin”

ERDOĞAN AYLAR ÖNCE SÖYLEDİ

Erdoğan, Anayasa’da açık bir şekilde 1995’te değiştirildiği belirtilen hükmün iktidarlarında değiştirdiklerini 11 Haziran 2022’de Van’da söylemişti. Erdoğan şunları dile getirmişti:

“Biz bu ülkede iktidara yürürken seçme ve seçilme yaşı 30’du. Öyle aldık. 30’da aldığımız seçme ve seçilme yaşını önce 25’e sonra 18’e kim indirdi? Biz indirdik”

SEÇME YAŞI NE ZAMAN 18’E İNDİRİLDİ?

Seçme yaşı, 1995’te çıkan kanun ile 20’den 18’e indirilmişti. 27 yıldır Türkiye’de 18 yaş olan Anayasa maddesi şöyle:

“Madde 67 – Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma
hakkına sahiptir.

(Değişik fıkra: 23/7/1995-4121/5 md.) Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır.
Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler.

(Değişik fıkra: 23/7/1995-4121/5 md.) Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir.
Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.”

YURT DIŞINA GİDEN GENÇLERİ HEDEF ALDI!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarın yarattığı krizler sebebiyle yurt dışına giden gençleri hedef aldı. Erdoğan, gençlerin sosyal medya hesabından paylaşımlarını ‘5. kol’ faaliyeti olduğunu iddia ederek şunları sarf etti:

“Bir süredir Türkiye bir doktor bir mühendis  kaybetti. Falanca ülke kazandı hezeyanlarla gençlerimize umutsuzluk pompalamaya çalışıyorlar. Mükemmel hayat standardı olarak gösterdikleri ülkeler karşı karşıya kaldıkları ülkeler bizden yardım istiyorlar. Bu tür 5. kol faaliyeti alet olanların başları sıkıştığında gelecekleri yer Türkiye olacaktır. Gelsinler. Ülkesine ihanet etmemiş teröre bulaşmamış herkese kucağımız açık.

GENÇLERE  “ÖZGÜRLÜĞÜNÜZDEN TAVİZ VERMEYİN” DEDİ!

“Hiç kimsenin yalan yanlış bilgilerle tutmayacakları içi altı üstü boş vaatlerle yönlendirmesine izin vermeyin. Eğer sizi ben yanıltmaya alışırsam, bana da aynı tavrı gösterin. Benim karşımda da özgürlüğünüzden taviz vermeyin”

 

İsrail’le yakınlaşan Erdoğan’ın arşivi açıldı