Erdoğan: Avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü keseceğiz

Yayın tarihi: 1 Eylül 2020 Salı 2:03 pm - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 2:03 pm

2020-2021 Adli Yılı açılış töreni Saray’da yapıldı. Baroların davet edilmediği törende AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, hak ve özgürlükler alanında yaptıkları reformlarla övünerek, Avukat Ebru Timtik’e sahip çıkan avukatları tasfiye yolunun tartışılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, İstanbul Barosunu hedef alarak, “İnşallah önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 2020-2021 Adli Yılı Açılış Töreni’nde konuştu.

Erdoğan, ‘adil yargılanma’ talebiyle girdiği ölüm orucu eyleminin 238’inci gününde yaşamını yitiren avukat Ebru Timtik’in fotoğrafının bulunduğu pankartın asıldığı İstanbul Barosu’nu hedef aldı.

‘AVUKATLARIN TERÖRİSTLİĞE SOYUNMASI…’

“Barolarla ilgili rahatsızlığımı iletmek istiyorum” diyen Erdoğan, “Savcımız Selim Kiraz’ı şehit edenlere destek için açlık grevi yapanları kararlarından vazgeçirmek için devlet üzerine düşeni yapmıştır. İstanbul Barosu’na asılan pankartın, şehidimizin (Savcı Mehmet Selim Kiraz) kemiklerini sızlatmanın ötesinde anlamları olduğunu düşünüyoruz. Bunlar kabul edilebilir davranışlar değildir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle devam etti: “Teröristlerin avukatlığını yapanın teröristliğe soyunması mümkün değildir. Şayet yaparsa bunun bir bedeli olmalıdır. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle çarpık bir duruma izin verilemez. Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız. Hakimin, savcının, polisin, askerin yapamadığını, kamusal bir vazife icra eden avukat da yapmamalıdır. Yargının hiçbir unsuru, herhangi bir ideolojinin emrine giremez. Yargının tek ideolojisi adalet olmak zorundadır. Bir adalet kurumu olması gereken kimi baroların, terör örgütlerinin arka bahçesi, propaganda aracı, yasadışı faaliyetlerinin kılıfı haline dönüşmesi çok acıdır.”

YARGITAY BAŞKANI MEDYAYI HEDEF ALDI

Açılışta Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da bir konuşma yaptı.

Yargı bağımsızlığı değinmeyen Akarca, bu konuda basını ve kamuoyu tepkisini hedef aldı. Akarca, yazılı ve görsel medyanın yanı sıra sosyal medyadan gelen baskıların, kamuoyu tepkisinin, resmi veya gayriresmi sivil toplum örgütlenmelerinin hakimlerin bağımsızlığını etkileme potansiyeli taşıdığını söyledi. Halkın yargıya güveninin sarsılmasının nedeni olarak, davalar veya soruşturmalar hakkındaki yanlı ve yanlış haberleri gösteren Akarca, bunun yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve dürüstlüğü konusunda da kuşkuya neden olduğunu savundu.

Akarca, üstün hukukun sözcüsü gibi takdim edilen yabancı, çoğunlukla da Avrupa menşeli oluşumların ve onların uzantılarının da bağımsızlığı zedeleyen faktörler arasında olduğunu öne sürdü.

CHP: YARGININ CENAZE TÖRENİ

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Alpay Antmen ise, “Yürütmenin başı ve siyasi bir partinin genel başkanı olan Cumhurbaşkanı’nın Sarayı’nda yapılacak törenin adı, adli yıl açılış töreni olsa da, gerçekte adaletin kapanış törenidir. Sarayda yapılan adli yıl açılışı, yargının cenaze törenidir” dedi.

Antmen adli yıl açılışı nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasına, yargı mensuplarının kimsenin önünde eğilmemesi ve önlerini iliklememesi için cübbelerinde düğme olmadığını kaydederek, “Yargı mensupları Anayasaya değil Saraya bakarak karar veriyor. Talimatla verilen her yargı kararı, gömülen yargının üzerine biraz daha toprak atmak demek” diye konuştu.