Erdoğan’dan mülteci çıkışı: Kardeşlerimize sahip çıkacağız

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 8:07 pm - Güncelleme: 9 Mayıs 2022 Pazartesi 11:49 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan mülteci sorunuyla ilgili yaptığı konuşmada”3 Milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize sahip çıkacağız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi iki haftalık aranın ardından bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de toplandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç saat süren kritik toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, satışları için 3 yeni paket açıkladı. Siyasette tartışamalara yol açan Mülteci kriziyle ilgili konuşan Erdoğan,” 3 Milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize sahip çıkacağız” dedi

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Senin yalandan projelerine hepimizin karnı tok

‘1 MİLYON SURİYELİ SIĞINMACI GÖNDERECEK’ PROJEYİ AÇIKLADI

Erdoğan ayrıca geçtiğimiz ggünlerde sarf ettiği ‘1 milyon Suriyeliyi ülkelerine göndereceğiz” sözlerine ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Erdoğan, ”Suriye topraklarında 13 ayrı yerde 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz. Amacımız hala ülkemizde yaşayan 1 milyon Suriyeli’nin bu şehirlere dönüşünü sağlamaktır” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Hiçbir açık ve gizli oyunun bizi bu hedeften uzaklaştırmasına izin vermiyoruz. Ülkemizin önü yıllarca siyasi istikrarsızlıkla, suni ekonomik krizlerle, terör örgütleri, vesayet, darbelerle, evrensel kavramların arkasına gizlenmiş sinsi projelerle kesilmiştir. Bizim dönemimizde de farklı görünüm ve yöntemlerle hep sahnelendi.

Demokrasi ve kalkınma reformlarımızı hayata geçirirken kirli oyunları bozarak bugünlere geldik. Hak ve özgürlük alanlarını genişleterek ülkemizi vesayetin boyunduruğundan milletimizle kurtardık.İnşallah bugünkü ve bundan sonraki tüm sınamaları da 85 milyon hep birlikte aşacağız.

Ülkemizin bağrına yerleştirilmiş bir bomba olan FETÖ ihanet çetesini canımızı ortaya koyarak milletimizle birlikte tepeledik. Yaptığımız sınır ötesi harekatlarla sınırlarımıza dayanan tacizleri milletimizle püskürttük. İnsanlığın yakın tarihte yaşadığı en büyük sağlık krizi olan koronavirüs salgını olan üstesinden sağlık sistemimizin gücü, dirayetli yönetimimizle, milletimizle hep beraber el ele yok ettik.

ARA ZAM İÇİN TEMMUZ’U GÖSTERDİ

İnşallah bugünkü ve bundan sonraki tüm sınamaları da 85 milyon hep birlikte aşarak bizden sonraki nesillere hak ettikleri Türkiye’ye bırakacağız. Hedeflerimize ulaşmakta bir el uzatımı mesafe kalmışken hayat pahalılığı ile vatandaşlarımızın zor günler geçirdiğini biliyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücündeki düşüşün farkındayız.
Yılbaşında asgari ücretten işçi, memur, emekli maaşlarına kadar geniş alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü daha da iyileştireceğiz. Sadece geçtiğimiz ay milletimizin farklı kesimlerine sağladığımız sosyal desteklerin tamamı 5,3 milyar liradır.

 

KONUT SATIŞLARINA 3 YENİ PAKET

Konut almak isteyen vatandaşlarımız ve yapan firmalarımıza bir milyon yüz binin üzerindeki konutla vatandaşlarımızı ev sahibi yaptık. Küresel ekonomide ham ham madde de görülen yükselişler nedeniyle konut inşasında yavaşlama ve fiyatlarında artışlar yaşandı.

Vatandaşımızı konut sektöründeki dalgalanmadan korumak amacıyla üç ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz.

 

Birinci pakette, ilk defa tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon değere sahip birinci el satın almamalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz.

Konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı bu paket aylık 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin amacı da döviz ve altın varlıkların Türk Lirasına dönüşünü teşvik etmektir.

Mayıs ayı başı itibariyle asgari yüzde 40’ı tamamlanmış, asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayırdık. 1 yıl boyunca konut fiyatlarını sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli rakama kadar 36 ay vade ile bu finansmandan yararlanabilecek.

Böylece konut arzının artmasını, fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz.

TOKİ vasıtasıyla yürüttüğümüz düşük maliyetli, satış fiyatlı sosyal konut projelerine hız veriyoruz. Düşük gelirli vatandaşlarımız için TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız.

YERLİPASAPORT

Yerli ve milli pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk. Yeni pasaportumuzun sayfaları Topkapı Sarayı ile başlayıp, 1. Meclis’le sona eriyor, tam ortasında Ayasofya Camisi bulunuyor.

“3 MİLYON 700 BİN SURİYELİ KARDEŞİMİZDİR”

Bin yıl vatanımızın Anadolu çeşitli nedenler farklı coğrafyalardan gelen insanlara yuva olmuştur. Bu topraklarda yaşayanlar canını korumak için gelen kimseyi ötekileştirmemiştir.

Hep birlikte vatanımızı, ezanımızı, bayrağımızı korumak ülkemizi geliştirmek, milletimizi kalkındırmak için çalıştık. Gerektiğinin Çanakkale’den 15 Temmuz’a vatanımız uğruna canımızı vermekten çekinmedik. Sık sık dile getirdiğimiz gibi devletimizin sınırları başkadır milletimizin gönül sınırları bambaşkadır.

Resmi sınırlarımız kimi ile bir asrı aşkı süredir farklı olsa da bu kardeşlerimizle olan gönül bağımızı koparmadık. Cumhuriyeti kurduğumuzda gönül coğrafyalarımızdan milyonlarca insan ülkemize geldi. Öyle ki cumhuriyetimizdeki ilk dönemindeki nüfusumuz yarısı sınırlarımızın dışından gelenlerden oluşuyordu.

”3 MİLYON 700 BİN SURİYELİ KARDEŞİMİZDİR”
Göndereceğiz diyorlar. Bunları yapmaya hiçbirinizin gücü yetmez. Biz ensar kültür ile yetişmişiz. Şu anda 3 milyon 700 bin Suriyeli bizim kardeşimizdir, sahip çıkacağız Bay Kemal. Senin ortakların PKK terör örgütünün mensubu olsun. Sen onlarla Ankara’dan İstanbul’a yürümeye devam et.

Asla taviz vermeyeceğiz. Suriye’deki karışıklarının ardından 4 milyon kişi ülkemize geldi. Şimdi briket evleri yapıyoruz. Çatışmaların hala devam ettiği, siyasi birliğin henüz sağlanamadığı Suriye’nin istikrara kavuşması için her şeyi yapıyoruz.

Türkiye bu yükün büyük bir bölümünü üstlenmek durumunda kaldı. Geçtiğimiz yıl Suriye topraklarında 100 bin briket ev yapma projesini başlattık. Bu sayıyı daha da arttırmamız mümkün olabilir.

Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Suriye topraklarında 13 ayrı yerde 200 bin konut inşa edilmesini sağlıyoruz. Amacımız hala ülkemizde yaşayan 1 milyon Suriyeli’nin bu şehirlere dönüşünü sağlamaktır.

Batı ülkeleri terör örgütlerine tırlarla araç gereç gönderdi. Suriye topraklarını kana bulayan strateji sonrası Suriye terör örgütlerin cirit attığı bir bölgeye dönüştü.

Hangi ülkeden gelirse gelsin tüm yabancıların oturma ve çalışma düzenlerini belirli kurallara bağladık. Uymayanları da yolluyoruz. Afganistan başta olmak üzere çatışmaların yaşandığı her yerde benzer tablolar ortaya çıkmaktadır.

Çeşitli yollarla sınırlarımıza giren ülkelerine geri gönderdiğimiz kişi sayısı 2016’dan beri 320 bini aşmıştır.

Savaşın başlamasıyla Ukrayna’dan farklı ülkelere geçen kişi sayısı 4 milyonu aştı. Ülkemize gelen Ukraynalı sayısı 100 bini aştı. Mülteci sorunu tüm dünyanın sorunudur. Krizi yönetmeyi başarabilen ender ülkelerden biriyiz.

Bu ülkeye tek parti iktidarının yaşattığı Boraltan olayını bir daha yaşatmayacağız.

Ülkemize gelenlere kendi vatandaşlarımıza sağladıklarımızın dışında herhangi bir şey yapmadık.

Kurumlarımızın çalışmalarına göre 1 milyondan fazla Suriyelinin geri dönmek için gönüllü olduğunu gösteriyor.

Gönüllü dönüşler için gerekli imkanlarını sağladıkça ülkemizdeki Suriyeli sayısının makul sayıya düşeceğinden kimsenin şüphesi olması.

Kurallara uymayıp sınırdışı edilen Suriyeli sayısı 20 bini bulmuştur.