Erdoğan Abdülhamid’in toprak kaybetmediğini söyledi! AKP’li Çelik’in sözleri yeniden gündem oldu

Yayın tarihi: 26 Eylül 2022 Pazartesi 6:32 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2022 Salı 3:34 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci kez Osmanlı padişahı II. Abdülhamid’in toprak kaybetmediğini savundu. Ancak tarihçilerin verdiği bilgiler Erdoğan’ı yalanladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Erdoğan konuşmasında, II. Abdülhamid’in toprak kaybetmediği ifade ederek şunları söyledi:

“Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Onlar tarih yazdılar. Sultan Abdülhamit 33 sene gram yer kaybetmeden Osmanlı’yı yöneltti. İstanbul Havalimanı bu ayın ilk 20 günü 5 milyondan fazla yolcuyu ağırladı. Biz bu eserlerle övüneceğiz. Sen ne yaptın onu söyle. Öyle İstanbul’da çeşmenin musluğu ile açılış olmaz.”

DAHA ÖNCE DE “TOPRAK KAYBETMEDİ” DEMİŞTİ

Erdoğan geçtiğimiz mayıs ayında da “33 yıl ‘hasta dev’ diye takdim edilen Osmanlı’yı bir karış toprak kaybetmeden yöneten Sultan Abdülhamid’e hakaret, haddini aşmaktır” demişti.

AKILLARA AKP’Lİ ÇELİK’İN AÇIKLAMASI GELDİ

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından AKP’nin kurucularından eski Bakan Hüseyin Çelik’in sözleri akıllara geldi. Çelik, Abdülhamit hakkında “Hep diyorlar ki; ‘Sultan Abdülhamid zamanında bir karış toprak vermedik.’ Ben diyorum ki; arkadaş siz hangi tarihten bahsediyorsunuz. Sultan Abdülhamid döneminde bizim kaybettiğimiz topraklar, şu andaki Türkiye sınırlarının iki katından daha fazladır.” ifadelerini kullanmıştı.

TARİHÇİLER NE DİYOR?

Prof. Dr. Emre Kongar Osmanlı İmparatorluğu’nun en çok toprak kaybeden Padişahı II. Abdülhamit’i köşesine 2020 yılında köşesine taşımış ve Abdülhamit döneminde 1 milyon 600 bin km kare toprak kaybedildiğini söylemişti. Emre Kongar o dönem yazısında şunları söylemişti:

“1 MİLYON 600 BİN KİLOMETRE KARE TOPRAK KAYBETTİ”

“Büyük devletlerin de baskısıyla 1881’de Teselya ve Narda’yı Yunanistan’a verdi. 1897 Savaşı’nda geri alınan Teselya büyük devletlerin baskısıyla aynı yıl, yeniden Yunanistan’a verildi.

1878’de Kıbrıs’ı İngiltere’ye sattı.

1878 Berlin Antlaşması’yla Batum, Ardahan, Kars, Oltu, Kağızman Rusya’ya, Kotur kazası ve civarı İran’a, Bosna Hersek Avusturya’ya bırakıldı.

1881’de Fransa Tunus’u aldı.

1882’de Mısır İngilizlerce alındı.

Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan, Romanya, Şarki Rumeli Eyaleti bağımsız oldular; böylece hemen hemen bütün Rumeli kaybedildi.

Girit, Yunanistan’a geçti.

Sonuç ve özet olarak Osmanlı, ikinci Abdülhamit döneminde yaklaşık olarak 1.600.000 kilometre kare toprak kaybetti.”

BARDAKÇI: BUGÜNKÜ T.C. ARAZİSİNİN İKİ KATI

Tarihçi Murat Bardakçı ise Abdülhamit’in kaybettiği toprakları şöyle anlatmıştı:

“Tunus 163 bin 610 metre kare, Mısır 1 milyon 81 992 kilometre kare. Bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nden daha büyük. Kıbrıs 9 bin 251 kilometre, kare Sırbistan 77 bin 414 kilometre kare, Karadağ 13 bin 812 kilometre kare, Romanya 238 bin 390 bin metre kare. Toplam 1 milyon 592 bin 896 kilo metre kare. Yani bugünkü Türkiye Cumhuriyeti arazisinin iki katı”

“Abdülhamit’in Saray’ındaki hırsız” İşte tarih boyu Ayasofya’da yapılan talan…