Erdoğan 50+1’de topu Meclis’e attı

Yayın tarihi: 17 Kasım 2021 Çarşamba 2:15 pm - Güncelleme: 17 Kasım 2021 Çarşamba 7:17 pm

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yüzde 50+1 tartışması‘na ilişkin “Bunların hepsi maalesef yalan dolan” dedi, TBMM’yi işaret etti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nın ardından Meclis’te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Siyaset gündeminde bir süredir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde cumhurbaşkanı seçilme şartı olan ‘yüzde 50+1’e yönelik tartışmalar vardı. Erdoğan’a konuyla ilgili, “Siyasette yüzde 50+1 tartışması var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli olan çoğunluk yüzde 50+1 sizce değişmeli mi?” diye soruldu.

Erdoğan, “Bunların hepsi maalesef yalan dolan, bu tür şeyler. Bu konularla, özellikle Anayasa değişikliğiyle ilgili karar merci parlamentodur. Parlamento bu konuda bir değişikliğe giderse parlamento değişikliğe gider, adımı da ona göre atılır. Parlamento daha önce Anayasa ile ilgili bu konuda bir karar verdi. Yeni bir karar verir mi vermez mi? Onu da görürüz” değerlendirmesini yaptı.

“BIRAKIN DA MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ OLARAK KARARINI VERSİN”

“Bugünkü açıklamalarınız sonrasında Merkez Bankasının yarın faiz indirmeye devam edeceği sonucuna varabilir miyiz?” sorusuna Erdoğan, “Merkez Bankası bağımsız değil mi? Yani hem bağımsızlığını konuşuyorsunuz… Bırakın da bağımsız olarak kararını o versin” karşılığını verdi.

‘BİRLİKTE YOL YÜRÜMEM’ YANITI

“Eleştirdiğiniz bazı isimler oldu, ‘Birlikte yol yürümem’ dediniz. Bununla işaret ettiğiniz somut taraflar var mı?” sorusu üzerine ise Erdoğan, “Anladığınıza göre…” ifadesini kullandı.

Erdoğan, sondaj filosuna dördüncü geminin de eklendiği açıklaması hatırlatılarak “İsmi ne olacak?” sorusuna ise, “İsmini henüz belirlemedik ama sıfır kilometre. İnşallah ayrı bir güç katacak” diye yanıt verdi.

50+1 TARTIŞMASI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrası, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oy şartından şikayet ettiğini aktarmıştı. Karamollaoğlu’nun sözlerinin ardından siyasette 50+1 tartışması başlamıştı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek, konuya ilişkin olarak, “Anayasa toplantısında 50 +1’in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. Söylediğim cümleler gayet açık. 50 + 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak.” açıklamasını yapmıştı.

MHP lideri Bahçeli de partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cemil Çiçek’in açıklamasını “kuşku verici” olarak yorumlamış, “Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini, Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Türkiye’nin kaostan, işgalden, imhadan kıl payı kurtulduğunu ne çabuk hafıza kayıtlarından çıkardınız. Buradan ne yapmaya, kimlere şirin görünmeye çalışıyorsunuz?” diye konuşmuştu.

“Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50 + 1’dir” diyen MHP lideri Bahçeli, “Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, cumhurun bütününü temsil edecek Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan konuştu dolar uçtu!

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na ‘helalleşme’ tepkisi: Ne kadar garip

Cumhur İttifakı’nda kriz! ’50+1 Cumhurbaşkanımıza tuzaktı’

Erdoğan Karamollaoğlu’na rest çekti: Tek doğru 50+1

AKP’de ’50+1 rahatsızlığı’ büyüyor: ‘Suni ittifakların önünü açıyor’