Erdoğan 1 Euro bozduranın 10.3 lira aldığını es geçti, ‘En ucuz benzin bizde’ dedi

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2021 Pazartesi 7:20 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2021 Salı 2:00 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak Kabine toplantısının ardından açıklama yaptı. Erdoğan, ‘ücretli aşı’ iddiasını sürdürmedi.

Kabine toplantısı 16.00’da başladı. Kabine Toplantısı sona erdi, toplantı 3 saat 20 dakika sürdü.

ERDOĞAN ‘ÜCRETLİ AŞI’ İDDİASINDA GERİ ADIM ATTI

Erdoğan 25 Haziran’da yaptığı açıklamada aşıların Avrupa’da ve Amerika’da ücretli yapıldığını iddia etmiş ve yurtdışından sert tepki almıştı. Bugün yaptığı açıklamada ise “Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz” ifadesini kullandı, ve ‘ücretli aşı’ iddiasını sürdürmedi.

25 Haziran: Bugün Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri dahi hepsi bu aşıları ücretli yapıyorlar. İngiltere 100 sterline aşı yapıyor.

5 Temmuz: Aşı hizmetlerini de diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz.

“Kabine toplantımızda koronavirüs olmak üzere dış güvenlik ve dış politika değerlendirmemizi yaptık. Aldığımız etkili ve yerinde tedbirler sayesinde pekçok ülkeden olumlu yönde ayrıştık. Salgının başından beri vatandaşlarımıza ücretsiz test hizmeti sunduk. Aşı hizmetlerini de ücretsiz olarak veriyoruz.

Buradan vatandaşlarımıza aşı randevularını bir an önce alarak bu musibetten korunmalarını diliyorum. Aşı konusunda yürütülen olumsuz kampanyaların hiçbirinin ilmi ve akli temellere dayanmadığının altını çizmek istiyorum. Toplumsal bağışıklık elde edilene kadar sağlık tedbirlerine devam etmeliyiz.

“BAYRAM İKRAMİYELERİNİ BAYRAM ÖNCESİ ÖDEYECEĞİZ”

Emeklilerimize bir müjde vermek istiyorum. Emeklilerimizin temmuz ayı aylıkları ile bayram ikramiyelerini Kurban Bayramı öncesinde ödeyeceğiz.

Ocak-temmuz dönemi TÜFE oranını dikkate alarak yüzde 8,45 oranında artış yapıyoruz. 12,7 milyon vatandaşımıza 12,3 milyar lirası Kurban Bayramı ikramiyesi olmak üzere toplamda 38 milyar liralık ödeme gerçekleştireceğiz.

KURUMLAR VERGİSİ AÇIKLAMASI

Ekonomi Reform Programı’mız kapsamında basit usulde vergilendirilen esnafımızın tüm kazançlarını vergi dışı bırakıyoruz.

Kurumlar vergisi oranını, 2023’ten itibaren yüzde 20 seviyesine indiriyoruz.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların vatandaşa yansımasını en aza inmesi için gerekli önlemleri aldık. Bugün mazotta 2 lira, benzinde 2,5 lira ÖTV almamız gerekirken mazotta 73, benzinde 83 kuruş ÖTV alıyoruz.

Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi almak suretiyle gelir vergisine yeni bir dilim ekledik. A’dan Z’ye her kesime yaptığımız düzenlemeleri burada saymakla bitiremeyiz.

Yunanistan, Macaristan, Portekiz, Estonya, Şili gibi ülkelerde dolaylı vergi oranları çok daha yüksektir. Ülkemizde uygulanan vergi oranları ile OECD ülkelerinde vergi oranlarına bakıldığında bunun da yalan olduğu görülecektir. Gelir Vergisine ilişkin en yüksek vergi oranını yüzde 40’a indirdik.

ENFLASYON MESAJI

Yıl sonuna kadar işe alınacak her bir işçi için, asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken tüm SGK primleri ve vergileri 12 ay boyunca karşılıyoruz. Yüksek enflasyonla mücadele takım oyununu gerektiriyor. Merkez Bankamız bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahiptir.

Enflasyona yol açan yapısal sorunların çözümüne güçlü bir şekilde odaklanmamız gerekiyor. Fiyat İstikrarı Komitesi’ni hayata geçirdik. Bir anda ortaya çıkabilen arz sıkıntılarına hızlı bir şekilde müdahale edilmesi şarttır.

Enflasyon ataletini ortadan kaldırmak için Fiyat İstikrarı Komitesi’ni hayata geçirdik. Bu komite vasıtasıyla yapısal sorunlara hızlı, etkin, sonuç odaklı çözümler geliştirmeyi planlıyoruz. Reel sektörümüzde döviz açık pozisyonunu azaltıyor.