Erdem Gül’e 5 yıl hapis cezası!

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 12:36 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 12:50 pm

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’e ‘silahlı terör örgütüne yardım etmek’ suçundan 5 yıl hapis cezası verildi. Duruşma sonrası açıklama yapan Erdem Gül, “Gazetecilik yaptığım dönemde, yaptığım bir haberden yargılandım. Bu cezada ona verildi” dedi. Avukatlar yargılamayla ilgili daha önce verilmiş AYM kararları olduğunu hatırlattı, mahkeme avukatların ‘Anayasa’ya aykırı’ talebini dikkate almadı.

Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Ankara temsilcisi ve Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ün yargılandığı, Yargıtay’da bozulan MİT tırlarının görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin yeniden görülen davanın karar duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Erdem Gül ve avukatlarının katıldığı duruşmada savcıesas hakkındaki mütaalasını tekrar ederek üzerine atılı suçtan ceza istedi.

Erdem Gül savunmasında, “Suçlamaları kabul etmiyorum çünkü gazetecilik suç değildir” dedi. Gül’ün avukatlarından Fikret İlkiz, ‘örgüte yardım’ suçunu düzenleyen TCK 220/7’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, bu maddeden mahkumiyet kararı verilmesinin mümkün olmadığını söyledi. İlkiz, “Siz basın özgürlüğüne inanmıyorsunuz. Siz Anayasa Mahkemesi kararlarını da tanımıyorsunuz. Sadece kendi görüşünüzün doğru olduğu kanaatindesiniz” dedi.

Gül’ün avukatlarından Akın Atalay, TCK 220/7 maddesinin Anayasa’ya aykırılık iddiasının mahkeme tarafından ciddiye alınmasını ve öncelikle bu konuda ara karar oluşturulmasını talep etti. Savcı talebin reddini istedi.

Avukatların ‘Anayasa’ya aykırılık’ talebi mahkeme tarafından reddedildi. Tekrar söz alan Akın Atalay, “Suçun basın yoluyla işlenmiş olduğu ve davanın Basın Kanunu’nda tanımlanan 4 aylık hak düşürücü süreden sonra açıldığı göz önüne alınarak düşme kararı verilmesi gerekir” dedi.

Gül’ün avukatlarından Tora Pekin “Mütalaada sayın savcı ‘bu dosya basın özgürlüğü davası’ değil diyor. Oysa bu dosyayla ilgili ifade ve basın özgürlüğü kapsamında verilmiş üç AYM kararı var” diyerek beraat talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme Erdem Gül’e ‘silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek’ iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi.

Gül’ün avukatları kararı üst mahkemeye taşıyacak.

Kaynak: TELE1