Erasmus öğrencilerinin hibeleri sınırlandırıldı: “Avrupa’nın ortasında fakirliğe mahkum edildik”

Yayın tarihi: 28 Eylül 2021 Salı 6:52 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2021 Salı 6:54 pm

Türkiye’den Avrupa’ya giden Türk üniversite öğrencileri, Erasmus hibelerinin kısıtlanması sonucu mağduriyet yaşadı. TELE1’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinden Güleycan Genç, gittiği ülkede dönemlik veya senelik olarak kira kontratı yaptığını ve hibe tutarındaki değişikliğin geç bildirilmesi nedeniyle mağdur olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği tarafından üniversite öğrencilerine eğitimlerini Avrupa’daki diğer uyumlu üniversitelerde yarım ya da bir dönem olarak sürdürme imkanı sağlayan Erasmus programının hibe uygulamasında değişikliğe gidildi. Türkiye’de birçok üniversitenin Erasmus ofisi, öğrencilere yarım veya bir dönem olarak yatırdığı hibeyi en fazla 2,5 ay olarak yatırabileceğini duyurdu. Üniversiteler, yaptıkları açıklamalarla üniversite yönetimlerinin yeni uygulama ile ilgili sorumlu olmadıklarını vurguladı. Euro karşısında değer kaybeden Türk Lirası ise öğrencilerin uluslararası eğitim programlarını da etkiledi. Twitter’da bazı öğrenciler, “Türkiye Ulusal Ajans’ı binlerce Türk öğrenciyi gittikleri ülkelerde sözleşmelerini, taahhütlerini çoktan imzalamışken elde etmeyi hak ettikleri hibenin yarısını bile veremeyeceğini bir cuma günü atılan maille bildirerek Avrupa’nın ortasında fakirliğe mahkum etti” diyerek mağduriyetlerinin altını çizdi.

İTÜ’de Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinde çift anadal öğrencisi Güleycan Genç, Erasmus programı için İtalya’da Politecnico di Milano’ya geldiğini, 2,5 aylık hibe desteği alacağını gittikten 1 ay sonra öğrendiğini söyledi. Genç, “Çoktan 1 yıllık kira kontratımı imzalamış, depozitoyu vermiş, derslerime başlamıştım. Her şeyi, buradaki hayatımı bana gelecek olan aylık 600 Euro hibeye göre ayarlamıştım ve maili görene kadar hibelerin geleceğine emindim” diye konuştu.