Almanya'nın Dortmund kentindeki Westfalenhalle'de düzenlenen ve üç gün süren Uluslararası Tütün ve Sigara Ürünleri Sektörel Fuarı (Inter Tabac) yoğun ilgi gördü.
Mehmet Tanlı | Almanya
2019 İntertabac-Dortmund Shisha Tütünürünleri Fuarı'nı nargile sevenler için gezdik. Fuara 57 farklı ülkeden bu alanda isim yapmış, markaolmuş 640 katılımcı firma, kurum; elektronik sigara, nargile ve puro gibi ürünlerini alıcıların beğenisine sundu. Bu yılki fuara Türkiye‘den Azerbaycan‘dan,Almanya‘dan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Smyrna, Adalya, Oduman, Elt, İnan UG, Tumbaki, Altınay, Seluz, Bakü İnternational, Cahan Tobacco, Kıbrıs Türk Tobacco gibi bazı Türk Firmaları da standlarıyla katıldılar.
QUKLA adlı iddialı aromalı ve aromasız nargile tütününün üretimini yapan İzmir'li CTY Firması yetkilileri de Almanya'daki fuarda önemli görüşmeler yaptılar ve Almanya'da dağıtıcı bulmak için bağlantılar kurmaya çalıştılar. İzmir Menderes'te fabrikası bulunan CTY firmasının ortaklarından Özkan Tok‚''Ünlü Polonya Tütünü Hookah'tan işlediğimiz 70 çeşit kaliteli nargile tütünlü ürünlerimizle bu sektörde iddialıyız. Almanya piyasasına girmek istiyoruz. İlgi duyan dostlar bizi arasınlar, bize yazsınlar hatta İzmir Menderes'teki fabrikamıza gelip ürünlerimizi bile görebilirler.'' dedi.
İnsanlarda sağlık bilincinin artması, sigara ve ürünlerinin reklamının bir çok ülkede yasaklanmasına rağmen tütün ve tütün ürünleri sanayii Almanya'da 3,6 Milyar Avro satış geliri sağlamış durumda.
Orta Ölçekli Tütün Ürünleri Üreticileri İşletmeleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Patric Engels ''Buna rağmen işletmelerimizin var oluşu, gelecekleri tehlikede'' dedi. Dünyanın en büyük Tütünürünleri fuarında firmalar piyasaya sürdükleri nargile tütünü, nargile takımı, nargile kömürü, elektronik sigara, puro, pipo ve çakmaklarını standlarında sergilediler,
Standlarına uğrayan fuar ziyaretçilerine ikramlarla test ettirdiler.
Bir yandan sigara, nargile , elektronik sigaranın daha doğrusu tümtütünürünlerinin zararları toplumda tartışılırken artık Türkiye'de, Avrupa'da, Almanya‘da her şehirde son derece, modern hijyenik nargile cafeleri açılmakta bu sektörde çalışanların sayısı ve ekonomiye de katkısı her geçen gün artmış görünüyor.
Nargilenin tarihçesi Kızılderililere, Hintlilere dayanıyor.
Her geçen gün Türkiye ve Avrupa'da yaygın bir kültürhaline gelen nargilenin nerede ve ne zaman ilk defa içildiği konusunda tam sağlıklı bilgiler olmamakla birlikte tütünün anavatanı olan Amerikada tütünü ilk defa Yerli Kızılderililierin içtiğini düşünebiliriz. Diğer bir iddia, varsayım ise 15. yüzyılda Hindistan'da Hintlilerin hindistan cevizine kamış, çubuk takıp kenevir içitikleri daha sonra bu keyif geleneğinin İran’da yaygınlaşıp oradan da Arap coğrafyası olan Ortadoğu ve Osmanlı tarafından kullanılmaya başladığı, en çok inandırıcı yaklaşımlar oluyor. Ayrıca nargile sözcüğünün farsçadan gelen bir kelime ve hindistan cevizi anlamına geldiğini de unutmayalaım.
Nargileyle ilgili diğer bir bilgi ise nargilenin tarihçesinin ilk olarak milattan önce, ibadet amacıyla yakılan tütün yapraklarının verdigi keyfile fark edilip, zevk alan kişilerin hayatlarının vazgeçilmezlerinden olduğudur.
Dortmund‘taki fuarda tüketiciyi ve üreticiyi tütün mamullerinin zararları üzerine bilinçlendirici, bilgilendirici seminerlerde verildi. Bunlardan en önemlisi de Dortmund Teknik Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin belki de çığır açacak ve yeni pazarlar oluşturacak nikotinsiz tütün geliştirme çalışması da medya ve fuar ziyaretçilerine tanıtıldı.
start
Gelecek yılki InterTabac Tütün ve Nargile Fuarı yine Dortmund‘ta 18 ile 20 Eylül 2020 tarihlerinde düzenlenecek.