Enflasyon yılın zirvesinde! “Sopayı yoksullar yiyor”

Yayın tarihi: 3 Ekim 2023 Salı 11:29 am - Güncelleme: 3 Ekim 2023 Salı 11:38 am

Enflasyon, eylül ayında yıllık yüzde 61,53 seviyesine çıkarak yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekonomist Uğur Gürses, zirveyi gören enflasyon rakamlarını TELE1’e değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, Eylül ayında yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61,53 oldu. Verilere göre yıllık enflasyon yüzde 60 eşiğini aştı ve yılın en yüksek seviyesine çıktı. Konuya ilişkin tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e konuşan Gürses, enflasyonu düşürmek adına faiz artırımlarının devam edeceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faizi üst üste dördüncü kez artırarak yüzde 30’a yükseltti. TCMB’nin faizi 40-45 seviyesine kadar çıkarma ihtimali olduğunu söyleyen Gürses, “Çünkü, enflasyon ivmesi 45,37,38 seviyesinde olacak gibi görünüyor. O zaman yüzde 45’e kadar çıkma ihtimali var” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“İşyerleri, üreticiler, sermaye sahipleri fiyat ayarlaması yapıyor; nihai olarak vatandaş etkileniyor bundan. Temel sorun şu; vatandaşın bu fiyat artışlarına karşı gelirinin aynı oranda reel olarak artıp artmadığı ya da reel seviyesinde koruyup koruyamadığı, biliyoruz ki koruyamıyor. Herkesin sepeti aynı değil, yoksulların sepeti görece daha pahalı. İster istemez sopayı gelir düzeyi düşük olanlar, yoksullar, orta sınıf yiyor.”

Enflasyon yılın zirvesine çıktı!