“Enflasyon düşerse ekonomi diplomalarımı yakarım!”

Yayın tarihi: 10 Ocak 2022 Pazartesi 7:35 am - Güncelleme: 10 Ocak 2022 Pazartesi 7:35 am

Ekonomist Atilla Yeşilada, gazeteci Ruhat Mengi’ye ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeşilada “Cumhurbaşkanı ekonomistse ben de Süper Lig’de sol açığım” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın “Doların köpüğünü aldık, enflasyonun da alacağız” açıklamasında mantık bulunmadığını savunan Yeşilada, “Dolar 2021 başında, 7.5 liraydı, bugün 13.80. Enflasyonda gerileme olması mümkün değil” dedi.

Yeşilada, Mengi’nin “Cumhurbaşkanı “Ben ekonomistim” dediğine göre ve birçok ürün ithalata; doların artışına bağlı olduğuna göre halkın “enflasyonun ne olduğunu” göreceğini bilmesi gerekmez mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Atilla Yeşilada Türkiye’yi bekleyen tehlikeyi tek tek anlattı!

Ben de süper ligde sol açığım. Sizin kendinize verdiğiniz unvan ve payelerin hiçbir anlamı yoktur, bana diploma getirsinler. Siyasetçiler yalan söyler, siyaset yalandır, halkın gözünü boyamak için söylenir. Ama bazı yalanlar halkı motive eder ve gerçeğin ortaya çıkması zordur. Mesela “Gizli toplantıda ABD Başkanı Biden’a iki tokat attım, yere çöktü” diyebilirsiniz, ispat etmek zordur ama ben her gün enflasyonla yaşıyorum.

Türkiye’de “Ben üretimi arttırıp ithalatı azaltacağım, yarın döviz açığımı kapatacağım” diye bir şey söyleyemezsiniz, gülerler. Bunlar en az 5 yıl, makul şartlarda da 10 yıl alır. Dolayısıyla, şu andaki acil sorun olan “dövizin hızla değer kazanmasına” karşı “Ben daha fazla ihracat yapacağım, bekleyin döviz gelecek, enflasyon düşer” demek bunu söyleyen kişinin hakikaten bu konularla uzaktan yakından hiç alakasının olmadığını gösterir.

Atilla Yeşilada ‘asıl kriz’ için tarih verdi

ENFLASYON DÜŞERSE EKONOMİ DİPLOMALARIMIN HEPSİNİ YAKARIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sabredin, 3 ile 5 ay arasında enflasyonu düşüreceğim” dediğini hatırlatan Atilla Yeşilada, “Düşüremezsiniz, elinize sopa alıp bütün marketleri, eczacıları, otomotiv bayilerini dövüp içeri atsanız yine düşüremezsiniz” diyor. Sebebi de şu şekilde açıklıyor: “Maliyetleri arttığı için fiyatlar artıyor. ‘Maliyetinin altında satış yapacaksın’ dersen üretim yapmazlar, Türkiye 70’lere döner. Eğer enflasyon Haziran ayında yüzde 36’nın altına düşerse ben ekonomistlik diplomalarımın hepsini sizin önünüzde yakacağım. Hâlâ AKP’ye güvenen (kararsızlar dağıtılmadan) yüzde 20-25 arasında bir kitle var, onların umudunu bir kez daha yıkarsanız, sıradaki seçimin sonu 2001 seçimi gibi olur, eski aktörlerin hepsi tasfiye olur. Ayrıca 2023’te de bu kafayla enflasyon 36’nın altına düşmez, yüzde 70-80 enflasyon konuşuruz.”

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ