Endonezya’da yanardağ patlaması! Ölen dağcıların sayısı 23’e çıktı

Yayın tarihi: 7 Aralık 2023 Perşembe 12:19 am - Güncelleme: 7 Aralık 2023 Perşembe 12:28 am

Dünyanın en büyük ada ülkesi Endonezya‘da bulunan Marapi Yanardağı’nın patlaması sonucu hayatını kaybeden dağcıların sayısı 23’e çıktı.

Ülkedeki en aktif volkan olan ve 1548 yılından bu yana düzenli olarak lav püskürten Merapi Yanardağı’nda 3 Aralık Pazar gününden bu yana meydana gelen patlamalar ve hareketlilik nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı, kayıp son dağcının cesedinin bulunmasıyla 23’ye yükseldi.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ GÜVENLİK ENDİŞELERİ NEDENİYLE ASKIYA ALINMIŞTI

Kaybolan dağcıları arama kurtarma faaliyetleri güvenlik endişeleri nedeniyle askıya alınmış ancak dün tekrar başlatılmıştı.

SICAK KÜL BULUTLARININ KUZEYE İLERLEDİĞİ BİLDİRİLMİŞTİ

Ülkedeki Volkanoloji ve Jeolojik Tehlike Azaltma Merkezi, 3 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Marapi Yanardağı’nın yaklaşık 3 kilometre yüksekliğe kül püskürttüğünü, sıcak kül bulutlarının kuzeye ilerlediğini bildirmişti.

OCAKTAN BU YANA AKTİF

Yetkililerin, ocaktan bu yana aktif olan Marapi Yanardağı’nı, hareketliliklerin artması nedeniyle birkaç haftadır “yakından takip ettiği” ifade edilmişti.

75 DAĞCIDAN 52’Sİ KURTARILDI

Eyaletin Arama ve Kurtarma Ofisi Başkanı Malik, 4 Aralık’ta yaptığı açıklamada, eyaletin Agam bölgesindeki Marapi Yanardağı’nda meydana gelen patlamaların ardından arama kurtarma ekiplerinin, 11 dağcının cesedine ulaştığını, 12 kişinin kayıp olduğunu belirtmişti. Eyaletin başkenti Padang’daki yerel Arama ve Kurtarma Ofisi yetkilisi Hari Agustian da 2 Aralık’ta dağa tırmanmaya başlayan yaklaşık 75 dağcıdan 52’sinin kurtarıldığını, bunlardan 8’inin patlamalar sonucu bedenlerinde oluşan yanıklar nedeniyle hastaneye kaldırıldığını kaydetmişti.

Endonezya’da yanardağ patladı 11 dağcı yaşamını yitirdi

 

Kaynak: TELE1