Endonezya’da Çin aşısı olan doktorlar koronavirüse yakalandı

Yayın tarihi: 19 Haziran 2021 Cumartesi 10:07 am - Güncelleme: 19 Haziran 2021 Cumartesi 10:29 am

Endonezya’da Çin’in Sinovac aşısından yaptıran 350 doktor ve sağlık görevlisi koronavirüse yakalandı. Çok sayıda sağlık personeli hastaneye yatırıldı.

Kudus bölgesi sağlık biriminin başında bulunan Badai Ismoyo, doktor ve sağlık görevlilerinin çoğunun asemptomatik olduğunu ve kendilerini evde karantinaya aldıklarını, onlarcasının yüksek ateş ve oksijen satürasyonunda düşüş nedeniyle hastanede tedaviye alındığını söyledi.

Kudus bölgesi Koronavirüsün daha bulaşıcı Delta mutasyonu kaynaklı olduğu düşünülen yerel vaka artışlarıyla mücadele ediyor. Yaklaşık 5.000 sağlık çalışanına sahip olan bölgede hastanelerin doluluk oranı yüzde 90’ı aştı. Aşılamada öncelikli verilen Endonezyalı sağlık çalışanları Ocak ayından itibaren aşılanmışlardı. Endonezya’nın tabipler birliği sağlık çalışanlarının neredeyse tamamına Sinovac tarafından geliştirilen aşısının uygulandığını açıkladı.

PROTOKOLLER UYGULANMIYOR

Sinovac ve diğer aşıların Delta gibi koronavirüsün daha bulaşıcı mutasyonlarına karşı ne denli etkili olduğuna dair yayınlanmış geniş kapsamlı çalışmalar bulunmuyor.

Ülkede salgına dair verileri derleyen araştırma grubu LaporCOVID-19 tarafından yapılan değerlendirmede son enfeksiyon dalgasının ardından sağlık çalışanlarında yorgunluk görüldüğünü ve korunma protokollerini eskisi kadar takip etmediklerine dair buluntular olduğunu da belirtti.

Yetkililer, Endonezya’da 350’den fazla doktor ve sağlık çalışanının Sinovac ile aşı olmalarına rağmen COVID-19’a yakalandığını ve bazı aşıların daha bulaşıcı varyantlara karşı etkinliğine ilişkin endişelerin artmasıyla çok sayıda sağlık çalışanının hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Prof. Dr. Bengi Başer, Endonezya’da  yaşanan olayla ilgili 3. doz açı çağrısı yaptı. Başer paylaşımında şu ifadelere yer verdi, “Endonezya’da, Ocak ayında Sinovac aşısı yapılan sağlık çalışanlarından 350’sinin Delta varyantı nedeniyle Coronavirus enfeksiyonu olduğu ve düzinelercesinin de hastaneye yattığı belirtildi. Ülkemizde sağlıkçılara,3. Doz, Biontech aşısı planlanmalı.”