En yaşanabilir şehirler listesinde vahim tablo! İstanbul sadece savaştaki Kiev’i geçti

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2023 Perşembe 8:54 am - Güncelleme: 3 Ağustos 2023 Perşembe 8:54 am

The Economist Avrupa’nın en yaşanabilir şehirler listesini yayınladı. Savaştaki Ukrayna’nın başkenti Kiev en az yaşanabilir şehir seçilip son sırada yer alırken, İstanbul sondan ikinci sırada yer aldı.

The Economist çatısı altındaki Economist Intelligence Unit’in hazırladığı yaşanabilir şehirler endeksinde, Avrupa ele alındığında Türkiye için kötü bir tablo ortaya çıkıyor. Küresel olarak şehirlerin, yaşanabilirlik değerlendirmesini, kültür ve çevre, eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve istikrar gibi beş alanda puanlayarak oluşturulan listede İstanbul sondan bir önceki konumda yer aldı. Avrupa’nın özellikle batısındaki şehirler dünyanın en yaşanabilir şehirleri sıralamasında üst sıralarda yer alırken, Avrupa’nın doğusuna gittikçe şehirler sıralamada geriliyorlar.

İstanbul enflasyonunda keskin artış! 15 ayın zirvesi görüldü

EN SONDA KİEV SONRA İSTANBUL

Avrupa’nın en az yaşanılır şehri savaştaki Ukrayna’nın başkenti Kiev olarak belirlenirken, İstanbul, Kiev’in sadece bir basamak üstünde yer alarak Avrupa’nın en az yaşanabilir ikinci şehri oldu.

Avrupa’nın en yaşanabilir 5 şehri şöyle sıralandı:

Viyana (98.4 puan),

Kopenhag (98.0 puan),

Zürih (97.1 puan),

Cenevre (96.8 puan),

Helsinki (95.6 puan).

Bazı Avrupa şehirleri, iyileşme konusunda diğer şehirlerin gerisinde kaldığı için irtifa kaybetmiş: Edinburgh, 1 puanlık yaşam kalitesi kaybı yaşasa da diğer şehirlerin beklenenden fazla iyileşme kaydetmeleriyle 23 sıra birden gerilemiş.

KURAN YAKMA OLAYLARI STOCKHOL’MU DÜŞÜRDÜ

Bazı şehirlerdeki suç ve iç karışıklıklar listedeki yerlerini kötü etkiledi. Geçen yıl Stockholm’de aşırı sağcılar tarafından gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri ve planları nedeniyle çıkan olaylar, bu şehri listede 22 sıra düşürdü. Bu olayların bu yıl da yaşanıyor olması, şehir için işlerin yolunda gitmeyeceğini gösteriyor.

ORMAN YANGINLARI GÜNEY AVRUPA ÜLKELERİNİ GERİLETİYOR

Atina’daki istikrar durumu da yüksek enflasyona karşı gerçekleştirilen protestolar ve başlayan iç karışıklık nedeniyle düşmüş. Güney Avrupa ülkeleri ayrıca aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan orman yangınları yüzünden de listede geriliyor. Buna rağmen, Avrupa kıtası, dünyanın en yaşanabilir bölgesi olarak dikkat çekiyor.

İTO İstanbul’un enflasyonunu açıkladı: Giyim ve konutta dikkat çeken rakamlar