En net Ay yüzeyi fotoğrafı 100 km’lik mesafeden çekildi

Yayın tarihi: 12 Ekim 2019 Cumartesi 8:59 am - Güncelleme: 12 Ekim 2019 Cumartesi 8:59 am

Chandrayaan-2 görevi, en net Ay yüzeyi fotoğraflarının ortaya çıkmasını sağladı. Her ne kadar Vikram adı verilen uzay aracı başarısız olsa bile, çektiği görüntüler gerçekten de en iyi Ay yüzeyi fotoğrafları oldu.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) Ay’a en fazla araç gönderen kuruluşlar içerisinde yer alıyor. İki defa Dünyanın uydusuna araç gönderen bu kuruluş, daha çok kimya odaklı araştırmalar yapıyor. Ay yüzeyinde bulunan çeşitli mineraller ve kimyasal maddeleri araştıran ISRO, muhtemelen yakın bir zamanda daha geniş bulgular elde edecek.

Yoğun uğraşlar sonucunda, Terrain Mapping Camera 2 ve Orbiter High Resolution Camera (ORHC) şeklindeki bir çift kamera ile yapılan çekimler son derece net görüntülerin ortaya çıkmasını sağladı.

Tüm bunlara ek olarak 8 farklı bilimsel araç ile gerçekleştirilen çekimler, bazı ilginç detayları da kendi içinde barındırıyor. Örneğin Ay yüzeyinde bulunan küçük bir krater, tamamen net bir şekilde çekildi. 30 cm piksel çözünürlüğüyle iri kayalar, ufak kraterler ve yüzeye dair diğer detaylar dikkatlice bakılmasa bile hemen farkedilebiliyor.

2000 TL’nin altında en iyi akıllı telefonlar

Araştırma aracı her ne kadar Ay’ın etrafında dönmeye devam etse bile, iletişimin sürekli olduğunu söylemek mümkün değil. NASA yetkilileri bu araç ile iletişimi devam ettirebilmek için bazı çalışmalar yürütüyor. Peki sizce de Ay yüzeyinde değerli maden ve mineraller bulunuyor mu? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.