Tekel esnafı kepenk indirdi! En düşük sigara, alkol 22 lira olacak

Yayın tarihi: 3 Ocak 2022 Pazartesi 6:56 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2022 Salı 12:21 am

Sigaraya gelen ÖTV zammının detayları belli oldu. Zamlardan sonra en düşük 17,5 liraya satılan sigara 22 liraya yükselecek. Vatandaşlar en uygun sigarayı almak için bile cebinden 22 lira eksiltecek.

Yeni yıla bir yığın zamla giren vatandaş şimdi de sigara ve içki zammıyla karşı karşıya kaldı. İçki ve sigaranın Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) maktu tutarlarına yüzde ÜFE oranında yani yüzde 47,40 oranında zam yapıldı.  Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, 2021 yılının Aralık ayında sigara ve alkole ÖTV zammı geleceğini önceden duyurmuştu.

“ESNAF KEPENK KAPATIYOR!”

Gelen zamlara tepki gösteren Aybaş “Ülke genelinde küçük esnaf dükkanları kapatmak zorunda kalıyor birçok ilden mesajlar geliyor vatandaş kartonla sigara istiyor kavga ve tartışmalardan uzak durmak adına. Esnafı temsil eden oda başkanları nerdesiniz?”

“Bu kepenk kapatma eylemi sürekli gelen zamlar ve fahiş fiyatlara karşı bir toplumsal esnaf refleksidir.Akabinde firmaların ürün tedariği konusunda kısıtlı ürün veya hiç ürün tedarik etmemelerinden kaynaklanan bir duruştur.1 adet en ucuz bira  22 TL nedir? Özel yaşama müdahaledir.” dedi.

DEVLET 4 LİRALIK ZAMDAN 3,90 LİRA VERGİ ALIYOR, FİRMA İSE 10 KURUŞ

Yeni zamlarla birlikte her bir paket sigaradan alınacak en düşük ÖTV tutarı 15.11 lira oldu. Ayrıca sigaralardan paket başına yüzde 18 de KDV alınıyor. Maktu vergi tutarlarında yapılan bu zamlarla birlikte nispi yüzde 63’lük vergi düşük kaldığı için asgari maktu tutarı sigaraya zam yapılmasını zorunlu hale getirdi.

Vergi artışı asgari maktu tutarlarda yapıldığı için vergi zammından en çok düşük fiyatlı sigaralar etkilendi. Bu nedenle örneğin 17.5 liraya satılan sigaralara en az 4.5 lira zam yapılması zorunlu hale geldi. Bu nedenle 17.5 liralık sigaraların 22 liradan satılması bekleniyor. Aynı şekilde 18 liralık sigaralara da en az 3 lira zam yapılarak yine 22 liraya satılması gerekecek. 4 liralık zammın 10 kuruşu sigara firmasına 3,90 lirası vergi olarak devletin kasasına gidecek. 20 liralık sigaralar da 3 lira zamla 23 liraya çıkacak.

Sigara ve alkole ÖTV zammı