Emre Kongar’dan ‘onaylı randevu’ sistemi uyarısı: Hasta-doktor ilişkisinde gerilim artacak, dikkatli olun

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2024 Cuma 1:16 pm - Güncelleme: 10 Mayıs 2024 Cuma 1:16 pm

Haber: Haber Mekezi

Prof. Dr. Emre Kongar, sağlıkta onaylı randevu dönemine dair değerlendirmelerde bulundu. Kongar, hasta-doktor arasındaki gerilim artacağını belirterek “Lütfen bu konularda çok dikkatli olun” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastane sisteminde onaylı randevu dönemine geçileceğini duyurdu. Pazartesi günü başlayacak sisteme göre, ertesi gün randevusu olan hasta geleceğine dair saat 20.00’ye kadar onay verecek.

Prof. Dr. Emre Kongar, TELE1’de randevu sisteminde yeni girilecek yeni döneme dair değerlendirme yaptı. Hacettepe Hastanesi’nin genel yapısını belirlemekte karar verici grupta olduğunu belirten Kongar, “Bu söylenen şeyler laf. Çünkü bakın o randevular neye göre veriliyor? İki dakikaya kadar indirildiği iddia edilen bir hasta görme zamanına göre veriliyor. Farz edin ki iki dakika değil de üç dakika veya beş dakika yahut 10. Bir defa orada büyük bir hata var. Öyle bir iki dakikayla falan öyle hasta görünmez falan ama farz edin ki o dakika daha da fazla.” diye konuştu.

“Randevu aldatmacası işaret etmek istiyorum” diyen Kongar sözlerine şöyle devam etti:

“O günkü hastalar çok büyük bir yoğunluk zaten. Ve bir bölümü gelmiyor. E gelmeyen hastanın zamanında doktor oturup kahve içmiyor ki. Ayaklarını uzatıp ‘Oh’ bile diyemiyor bırak kahve içmeyi bırak dinlenmeyi. Sağlık Bakanlığı görevlilerini uyarıyorum; Bakın bütün hastane yöneticilerini, bütün hekim arkadaşlarımı ve bütün sağlık personelini uyarıyorum. Değerli sağlık personeli kardeşlerim, evlatlarım değerli hekim arkadaşlarım Türkiye’deki randevu kültürü bir gün sonra gideceği randevuyu bir gün önce onaylamayı insanlara henüz içselleştirmiş bir kültür değil.

‘HASTA-DOKTOR İLİŞKİSİNDE GERİLİMİ ARTTIRACAK’

Çok korkuyorum ki hastalarımız veya hasta olduğunu düşünenlerimiz aldıkları randevuyu bir gün önceden onaylamayı unuttukları veya ihmal edecekleri için ertesi gün randevuya gidip oradaki hasta-doktor ilişkisinde gerilimi arttıracaklardır. Korkuyorum açıkça. Bu bir toplum bilimsel bir kaygı ve korku. Bunu ifade etmiş olayım. Lütfen bu konularda çok dikkatli olun. Ama esas söylemek istediğim şey bu düzenlemenin doktorlar üzerindeki hizmet baskısını asla asla azaltmayacak ve hastalar veya işte hasta sahiplerinin ihtiyaçlarına asla karşılık vermeyeceği.”

Hastanelerde onaylı randevu dönemi

Kaynak: HABER MERKEZİ