Emperyalizme karşı mücadeleye en büyük saldırı kimlerden geldi? Merdan Yanardağ tek tek açıkladı

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2021 Pazar 10:20 am - Güncelleme: 9 Mayıs 2021 Pazar 5:27 pm

SOL Parti tarafından “Tam Bağımsız Türkiye için Bağımsızlık Konferansı” düzenlendi. Konferansta, 9 oturumda birçok isim, bağımsızlık ve emperyalizm üzerine konuşmalar yaptı. TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ konferansta bir konuşma gerçekleştirdi. Yanardağ, “Emperyalizme karşı mücadeleye en büyük saldırı liberallerden, İslamcılardan ve Kürt hareketinden geldi” dedi.

Anti-emperyalizm ve milliyetçilik-I

SOL Parti’nin ‘Tam Bağımsız Türkiye için Bağımsızlık Konferansı’ düzenlendi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, konferansın yedinci oturumundan “Siyasal İslam ve Emperyalizm, Tarihsel ve Güncel Konumlanma” başlığıyla bir konuşma gerçekleştirdi.

Merdan Yanardağ konuşmasında şunları söyledi:

“Bağımsızlık mücadelesi aslında solu sol yapan, bu ülkede solun sosyalist hareketin en kitlesel dönemlerine denk düşen bir mücadele anlayışıydı. Maaesef sol bağımsızlık mücadelesini bir süre sonra ertelemeye demeyelim ama ihmal etmeye başladı. Bunun sınıf mücadelesiyle ilişkisini kurmak konusunda hem bazı teorik güçlükler yaşadığını hem de büyük bir liberal savrulmanın içine düştüğünü görüyorum. Esas olarak solun uzunca bir süredir, 80’lerden itibaren liberal bir etkiye açık hale gelmesinde ve liberal bir savrulmanın içine düşmesininbunda belirleyici bir rol oynadığını düşünüyorum. Çünkü liberaller özellikle küreselleşme döneminde küreselleşmeyi enternasyonalizmin yerine koyup anti emperyalist mücadeleyi ise milliyetçilik diye lekelemeye kalktılar.”

“Bağımsızlık sloganı unutuldu. Evet antikapitalist olmadan antiemperyalist olunamaz ancak tersi de doğrudur. Tutarlı bir anti-emperyalist olunmadan anti-kapitalist de olunamaz. Mahir Çayan’ın siyaset literatürüne büyük bir katkısıdır, ‘Emperyalizm artık içkin bir meseledir’. Bu mücadeleyi ulusalcılık olarak lekelemek liberal bir çabadır. Bayraklardan arınılmış gibi davranılıyor fakat emperyalist ülkelerin bayrakları yerinde duruyor. Emperyalizme karşı mücadeleye en büyük saldırı liberallerden, İslamcılardan ve Kürt hareketinden geldi.

Tamamını izlemek için tıklayın