Eminönü’nden balık-ekmek tekneleri kalkıyor mu? Ekrem İmamoğlu beklenen açıklamayı yaptı

Yayın tarihi: 31 Ekim 2019 Perşembe 4:47 pm - Güncelleme: 31 Ekim 2019 Perşembe 4:49 pm

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Pazar günü koşulacak olan, 41. Vodafone İstanbul Maratonu öncesi, Maraton ve Spor Fuarı’nın açılışını yaptı. Ayrıca İmamoğlu Eminönü’nden kaldırılacağı söylenen  balık-ekmek tekneleri hakkında da açıklama yaptı.

 

Açılış sırasında Eminönü’ndeki balık ekmekçilerin sözleşme sürelerinin bittiği açıklanmış ve tebligat gönderilmişti. Meydanda yeni bir düzenleme bekleniyor. Bu konuda sizin çalışmanız nedir?-

“Geçmişte ihale yapılmış ve alınmış. Yanılmıyorsam 10 yıl işletilmiş, hatta uzatılmış. Bugün başka bir tasarruf var. Kimse, İstanbul’un herhangi bir köşesinin daimi mülk sahibi değil. İstanbul’un her noktasından, İstanbul halkının sağlıklı, mantıklı faydalanması çabası içerisindeyiz. Arkadaşlarım bu anlamda kalıcı, daha düzgün, daha doğru, daha iyi hizmet veren bir süreç tanımlamaya çalışıyorlar. Düzenleme yapıyorlar. Çok daha mutlu olacaklarını düşünüyorum. Kaldırma diye de bir şey yok. Dün nasıl bir ihaleyle birisi alıyorsa, şimdi de belediyenin iştirakleri, kurumları var. İhale yapılacaksa yine şeffaf olur, endişe etmesinler. Böyle bakıyoruz olaya. Balık ekmek lezzeti kalkar mı? Balık ekmek lezzeti her yerde var. Orada da daha gelişerek daha güzel hale gelir. İşin maneviyatını korumak da bizim vazifelerimizden.”

NE OLMUŞTU?

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eminönü’nde balık ekmek satan iş yerlerinin boşaltılması için ihtarname göndermişti. Konuyla ilgili şu gelişme yaşanmıştı.

YENİ BİR DÜZENLEME YAPILACAK

İBB yetkilileri, son kalan 3 balık ekmek kayıkçısının kaldırılmasını şöyle açıkladı:

“O kayıkçılarla 10 yıllığına bir sözleşme yapılmış. 2007´da yapılan sözleşmenin süresi 2017 yılında bitmiş. Ancak, zamanında tebligat yapılmadığı için iki yıldır kira sözleşmesi otomatik olarak uzamış. Şimdi Eminönü´nde bütüncül bir anlayışla yeni bir düzenleme yapılacak. Çok yoğun insan sirkülasyonunun olduğu bölgeyi, daha rahat kullanılabilir hale getirmek istiyoruz. İnsanların bölgedeki gezintisini kolaylaştırmak istiyoruz. Bunun için söz konusu balıkçılara da tebligat yapıldı. Çünkü sözleşme tarihi geçtiğinde kira otomatik olarak bir yıl uzuyor.”

“HENÜZ BÖYLE BİR KARAR VERİLMİŞ DEĞİL”

“Eminönü´nde ekmek arası balık yeme nostaljisini sona mı erdiriyorsunuz?” şeklindeki soruyu aynı yetkili şöyle yanıtladı:

“Henüz bir şeye karar verilmiş değil. Ancak gelecekte, bu nostaljiyi yaşatmaya gerek görülürse, İBB´nin şirketi BELTUR eliyle işletilmek üzere, sadece bir teknede balık ekmek satışı yapılabilir. Ancak henüz karar verilmiş bir konu değil.”

Sözleşme süreleri dolduğu için kaldırılmak istenen kayıkçıların geçmişte bazı asayiş olaylarına da karıştığını da belirten yetkili, “Galata Köprüsü altında bulunan ve belediye tarafından kiraya verilen dükkanlarda balık pişirildiği, bu dükkan sahiplerinin İBB üzerinde baskı oluşturduğu” şeklindeki değerlendirme için “Kesinlikle öyle bir şey yok” dedi.