Emine Erdoğan: Çevre bilinci, doğayı bir bütün olarak görmektir

Yayın tarihi: 19 Ekim 2019 Cumartesi 1:34 pm - Güncelleme: 19 Ekim 2019 Cumartesi 1:34 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Emine Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı’nda yaptığı konuşmada, “Doğal kaynakları tüketmeden, yarına aktarılabilir şekilde bırakmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek hepimiz için bir zarurettir.  İyi bir gelecek istiyorsak, yeşil ekonomiye geçişi en hızlı şekilde gerçekleştirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Geri Dönüşüm Çevre Teknolojileri ve Sıfır Atık Fuarı ile eş zamanlı Sıfır Atık forumuna, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’la birlikte katılan Emine Erdoğan yaptığı konuşmada, “”Sıfır atık yönetim sisteminin 2023 yılına kadar tüm ülkede uygulamaya konulmasını sağlayarak, yıllık 20 milyar lira ekonomik kazanç, 100 bin kişiye istihdam ve yüzde 35 oranında geri kazanım bekliyoruz.” dedi.

AKP hükümeti, başta İstanbul olmak üzere ülkenin hemen her yerini rant ve yağma politikalarıyla yönetirken, Emine Erdoğan yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

‘ÇEVRE BİLİNCİ DOĞAYI BİR BÜTÜN OLARAK GÖRMEKTİR’

“Çevre bilinci, doğayı bir bütün olarak görmektir. Bu bakış açısında, ülkeler arasındaki sınırların hiçbir önemi yoktur. Kendi ülkemizin doğasını korumak istemek, aynı anda tüm dünyanın doğasını korumayı istemekle eştir. Kendi sınırlarımız içinde gerçekleştirdiğimiz geri dönüşümün, dünyanın her yerine nüfuz eden bir iyilik hareketi olduğunu biliyoruz.

‘BAZEN BAKIYORUM DA O KADAR GEREKSİZ PAKETLEMELER YAPILIYOR Kİ’

Birbirimize karşı sorumluluklarımızın son derece arttığı bir dönemden geçiyoruz. İyi ya da kötü, attığımız her adım, etrafımızdaki yaşamı şekillendiriyor.  21. yüzyılın teknoloji alanındaki başarılarıyla övünürken, tüm dünyayı devasa bir vahşi depolama alanına dönüştürecek kadar çöp üretiyoruz. Bazen bakıyorum da, o kadar gereksiz paketlemeler yapılıyor ki. Yarım kiloluk bir gıdanın kendisinden kat be kat ağırlıkta paketinin olduğunu görüyoruz. Aslında hepsi bir kaynak israfı! Üretim yaparken, ürettiğimiz şeyin çevreye maliyetini iyi hesaplamamız gerekiyor. Size Japonya’nın sıfır atık kasabası Kamikatsu’dan örnek vermek istiyorum. Bu küçük kasaba, çöpünün % 80’ini geri dönüştürüyor. Sadece %20’si, depolama alanına gidiyor. Japonya ziyaretim sırasında görüştüğüm belediye başkanı, 2020’de %100 geri dönüşüm hedeflediklerini söyledi.  Kamikatsu’nun başarısının sırrı, yaşayan herkesin bu seferberliğe katılması. Çöplerini 45 kategoriye ayırıyorlar. Öyle ki, plastik şişeleri, plastik kategorisine koymadan önce, üzerindeki etiketi dahi söküyorlar.  Hulasa, tüm yönleriyle yaşam biçimlerimizi yeniden gözden geçirmek durumundayız”