AKP'nin en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi ve yurt dışı çıkış harcının 500 TL olmasının da yer aldığı vergi paketi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Milyonlarca emekliye uygun görülen sıfır zammın büyük tepkiyle karşılanmasının ardından AKP, En düşük emekli aylığının 12 bin 500 lira olmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis'e sundu. Teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
AKP'li vekillerin vediği önerge ile 3.8 milyar TL'lik gelir hedeflenen 21. madde ise uluslararası rekabeti etkileyeceği gerekçesiyle teklif metninden çıkarıldı.
MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?En düşük emekli maaşı alanlara 12 bin 500 liralık maaş Ağustos ayında ödenecek. Ayrıca Temmuz ayı için de 2 bin 500 liralık fark ödemesi yapılacak.
Söz konusu artışın bütçeye maliyeti ise 33,2 milyar lira olacak.
Teklifin kabul edilmesiyle EYT ile gündeme gelen emekli olanların aynı işyerinde çalışmaya devam etmeleri halinde işverene sağlanan 5 puanlık destek primi kaldırılacak.
Teklifin kabul edilmesiyle birlikte yurt dışı çıkış harcı da 500 TL'ye yükseldi. YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 TL OLDUVergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin kabul edilmesi ile urt dışına çıkış yapan vatandaşlardan çıkış başına alınacak harç tutarı 500 liraya yükseltildi. Harç, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Buna göre harç, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Bu şekilde hesaplanan harç tutarının 10 liraya kadarki kesirleri dikkate alınmayacak. Bu kapsamda hesaplanan harcın uygulandığı yılın ocak ayının 10'uncu günü sonuna kadar yapılan yurt dışına çıkışlarda, bir önceki yılın sonu itibarıyla geçerli tutar üzerinden yapılmış harç ödemeleri için fark alınmayacak. Bu hüküm, düzenlemenin yayımını izleyen 10'uncu günde yürürlüğe girecek.
YÜZDE 15 ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ
Vergi düzenlemesi kapsamında küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kârdan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak.
Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi ise yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılacak.
Teklifle ayrıca, kayıt dışılık ve usulsüzlüğün önüne geçilmesi amacıyla önlemler de devreye alınacak. Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatlarının tespit edilecek. Tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.
Kayıt dışı faaliyette bulunan bir başka anlatımla vergi idaresinin bilgisi dışında çalışanlara kesilecek vergi ziyaı cezasının; verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat kesilecek şekilde artırımlı uygulanacak.
BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANIMINDA CEZA ARTIRIMI
Başkasına ait kredi kartı ve POS cihazına kullanımında belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Bu kapsamda bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı aşamayacak. Cihazını başkasına kullandıranlar da aynı oranda cezaya tabi olacak.
Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında kesilen usulsüzlük cezaları artırılacak.
Bazı eylemlerin tekrarında uygulanacak ceza tutarları artırılacak. Fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3.400 TL ceza tutarı 1. tespitte 10 bin lira olarak uygulanacak. Sonraki tespitlerde ceza tutarı artırılacak
https://tele1.com.tr/emekliden-sonra-dul-ve-yetim-ayligi-alanlar-da-acliga-mahkum-1103215/