Emekliye, memura zammı düşük tutma oyunu temmuz enflasyonunu fırlattı

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 10:01 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 10:22 am

Haber: Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon temmuzda yüzde 3,23 arttı . Yıllık olarak da yüzde 61,78 olarak ölçüldü. Emekli ve memura yapılan zammın hesaplandığı haziran ayında akaryakıt fiyatlarındaki zam sepet dışında tutulmuş böylece emekli ve memurun alacağı maaş düşük hesaplanmıştı.

TÜİK’e temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon temmuzda yüzde 3,23 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 olarak ölçüldü. On iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Ekonomistler, temmuz ayında enflasyonun yüzde 3,51 olmasını bekliyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 62,23’e ineceği öngörülüyordu.

EMEKLİYE MEMURA ENFLASYON OYUNU

TÜİK emekli, memur ve memur emeklisinin zam oranının belirleneceği haziran ayı enflasyonunu yüzde 1,64 açıklamıştı. TÜİK’in haziran ayında enflasyonu düşük açıklamasının nedeni ise haziranda gelecek olan akaryakıt zammının 5 gün ertelenmesi olduğu belirtilmişti. TÜİK enflasyon hesaplamalarını her ayın 24’ünde tamamlıyor. Akaryakıta da ayın 20’sinde gelecek olan zam ertelenerek 25 hazirana çekilmiş böylece enflasyon hesaplamaları sepetinin dışında bırakılmıştı. Bu nedenle SGK ve BAĞ – KUR emeklilerine yapılan zam 24,73 oranında memur emeklisne yapılan zam ise yüzde 19,31 seviyesinde tutulmuştu.

EMEKLİYENİN MAAŞI CEBE GİRMEDEN ERDİ

TÜİK’in haziran enflasyonu sonrası yapılan ÖTV zamlarının ardından iğneden ipliğe her üründe fiyat artışı yaşandı. Zam sağanağının faturası sonucu emekli maaşını eline alamadan kaybetti. Temmuz ayında enflasyon yüzde 3,23 arttı.

ENAG enflasyon verilerini açıkladı

AYLIK BAZDA EN FAZLA AZALAN GİYİM VE AYAKKABIDA

Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre azalan ana grup yüzde -2,58 ile giyim ve ayakkabı oldu.

AYLIK EN FAZLA ARTIK KONUTTA

TÜİK verilerine göre, 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 8,08 ile konut oldu

YILLIK EN AZ ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA

TÜİK’e göre bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 39,57 ile giyim ve ayakkabı oldu.

YILLIK ARTIŞ ŞAMPİYONU EĞİTİM HARCAMALARI

TÜİK’e göre, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,50 ile eğitim oldu.

ENAG’A GÖRE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 100,88

ENAG’a göre enflasyon temmuz ayında yüzde 5,91 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 100,88 olarak ölçüldü.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ