Emeklilik hayal mi olacak? Masada özelleştirme ve yaş yükseltme var!

Yayın tarihi: 9 Eylül 2024 Pazartesi 9:28 pm - Güncelleme: 9 Eylül 2024 Pazartesi 9:28 pm

Haber: Haber Merkezi

AKP iktidarının Orta Vadeli Program’ı kapsamında emeklilik sistemini içeren bazı maddeler de yer alıyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi olarak geçen yeni sistem merak konusu oldu. Yeni emeklilik sistemi nasıl olacak? Emeklilik sistemi özelleştirilecek mi? Emeklilikte yaş yükselecek mi? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ileride sorun yaratacak mı? İşte cevapları…

AKP iktidarının ekonomideki çöküşten çıkış kapısı olarak gördüğü Orta Vadeli Program arasında dikkat çekici bir düzenleme yer aldı. OVP’deki yapısal düzenlemeler arasında, “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” ifadesi yer aldı.

Emeklilikteki yeni düzenlemeler kafa karıştırırken, Programda olan Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım Sistemi’de “geliştirici” düzenlemelerin hayata geçirileceği anlatılırken, düzenlemeler gelecekte emekli olacaklar için soru işaretleri yarattı.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) NEDİR?

TES, çalışan veya devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği bir sistem olarak kurgulanıyor.

Sisteme göre, çalışanlar bu fonların seçimi ve dağılımını yapacak. Böylece bir tür ikinci basamak emeklilik sistemi oluşacak.

AKP, 2025’in 4’üncü çeyreğinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni devreye alacak. TES taslağında, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33’ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilikte kullanılacak. TES’in, 4/A’lı işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsaması planlanıyor. 4/B statüsünü (Bağ- Kur) ise kapsamayacağı öngörülüyor.

Tamamlayıcı emeklilikle ilgili düzenleme yapılacağı daha önce de programlara girmiş ancak uygulanmamıştı.

EMEKLİLİK SİSTEMİ ÖZELLEŞİYOR MU?

Gazeteci Ozan Gündoğdu, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında uyarılarda bulundu. Gündoğdu emeklilik sisteminin özelleştiğine dikkat çekerek, “Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; Emeklilik sistemi özelleştiriliyor. Özelleştirme sadece fabrikaların satışı değildir. Sosyal güvenlik sistemi özelleştiriliyor. Bu halkın menfaatine değildir. Hepimiz karşı durmalıyız. Çünkü bu sefer satılan fabrikalar değil, “halkın emeklilik hakkıdır” ifadelerini kullandı.

“SGK’DAN DEĞİL ŞİRKETLERDEN EMEKLİ OLACAĞIZ”

Gündoğdu ayrıca “Orta vadede SGK hayatımızdan çıkacak. Bizler SGK’dan değil, şirketlerden emekli olacağız. Böylece halkın tasarrufu olan sosyal sigorta primleri de sermayenin istifade edeceği büyük fonlara dönüşmüş olacak. SGK emeklilik hakkının güvencesi olmaktan çıkartılacak. Emeklilik sistemi özelleştirilecek. Bu durum ekonomik büyüme de yaratır… Hadi yine iyisiniz!” diyerek de tepki gösterdi.

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ise geçtiğimiz günlerde emeklilik sistemi değişeceğini, hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde yeni bir sistem kuracaklarını belirtti. Ayrıca Güler Avrupa’da emeklilik yaşının 70’e kadar çıkabildiğini belirterek emeklilik yaşı yükseltilmesi sinyali vermişti.

AKP’Lİ GÜLER: AVRUPA’DA EMEKLİLİK YAŞI 70

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in, emeklilik sisteminin güncellenmesi hakkında yaptığı açıklama “Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç tane başlık öne çıkıyor. Bir tanesi, ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde bizim ülkemizde olduğu gibi 40’lı, 45’li ve 50’lili yaşlarda bir emekliliğe rastlayamazsınız. Avrupa’da emeklilik yaşı 65’tir, 67’dir. Kimi ülkelerde de 70 yaşına kadar emeklilik yaş durumu vardır. Bu, sürdürülebilirlik çizgisi açısından önemlidir. Dünya ortalamasına baktığımızda 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli vardır. Ama şu an ülkemize baktığımızda halihazırda yaklaşık 32 milyon çalışan ve 16 milyon 100 civarında emekli olduğunu görüyoruz. Yani 2 çalışana 1 emekli olduğunu görüyoruz. Bizim bu manada mutlaka hem prim miktarını ve yaşı hem de ödenen süreyi esas alacak şekilde daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini inşa etmemiz lazım.” ifadelerini kullanmıştı.

Emeklilik sistemi özelleşiyor mu? Yücel: SGK’dan değil, özel kuruluşlardan emekli olunacak!

 

 

 

Kaynak: HABER MERKEZİ