Emekliler zamlara isyan etti: Geçinemiyoruz

Yayın tarihi: 1 Nisan 2021 Perşembe 8:27 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2021 Perşembe 8:27 pm

Tüm Emekliler Sendikası geçinemedikleri için eylem yaptı. “Mutfakta yangın var” yazılı pankart açan emekliler, 8 milyon emeklinin aylığının 2 bin liranın altında olduğunu, temel ihtiyaç maddelerine yılbaşından bu yana yapılan zamlarınsa yüzde 50’lere vardığını belirterek “Geçinemiyoruz, isyandayız” dedi.

Siyasi iktidarın tercihini emekçilerden, emeklilerden, yoksullardan yana değil sermayeden yana kullandığını vurgulayan emekliler daha fazla açlığa, yoksulluğa ve aşağılanmaya güçlerinin kalmadığını dile getirdiler.

İşte Tüm Emekliler Sendikası tarafından yapılan açıklama;

GEÇİNEMİYORUZ, İSYANDAYIZ !

Siyasi iktidarın uyguladığı politikaları ile siyasal, toplumsal ve ekonomik olarak çıkmaza girmesi, bir yönetememe krizi olarak kendisini gösteriyor. Bu nedenlerle; yaşamımızı belirleyen her alanda olduğu gibi, İktidar, salgınada yeterince çözüm sunamamaktadır.

Siyasi alandaki yönetememe krizini, tek adam sistemiyle; anti demokratik, baskıcı ve otoriter uygulamalarla aşmaya çalışmaktadır. Bu sistemle parlamento işlevini kaybetmiş, hukuk sistemi işlemez duruma gelmiş ve her şey cumhurbaşkanın iki dudağı arasındaki uygulamalara bırakılmıştır. Nitekim ; kadın hakları konusunda önemli olan İstanbul sözleşmesinden çıkılması, merkez bankası başkanının görevden alınması, bu uygulamanın ürünü bir imzayla gerçekleşmesidir.

Ülkede yaşanan adaletsizlik sonucu DİSK Emekli Sen’e açılan dava, kapatmayla sonuçlanmış, HDP’ye kapatma davası açılmış ve Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştür. Ülke; tek adam yönetiminde kararnamelerle, anti demokratik bir şekilde yönetilir hale gelmiştir Örnek mi istersiniz, Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere Kayumcurektörlerin atanması…

Siyasal iktidar; göstere göstere eğitimi dinselleştirmiş, bilimsel akademik eğitimi sekteye uğratmış ve laikliğin ruhuna fatiha okutmuştur.

Sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kamusal hizmetler giderek özelleştirilmektedir. Ekonominin çarkları dönsün diye emekçiler aşılanmadan kapalı mekanlar da ölüme gönderilmişler, sağlık çalışanlarının hakları verilmeden ölümüne çalıştırılmıştır. Henüz toplumu bağışık kılacak yaygın aşı da yapılamamıştır.

Çok uzun yıllardan beri emekli maaşları yoksulluk sınırı altında yer almaktadır. Ülkenin bütün değerlerini yaratan, emekleriyle ülkeyi bugünlere taşıyan emekliler açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiş durumdadırlar.

Temel ihtiyaç maddelerine yılbaşından bu yana yapılan zam oranları, neredeyse %50 civarındadır ; Asgari ücretin 2.825,00tl olduğu ülkemizde, emekli maaşı alan 8 milyon hak sahibinin aylık maaşı 2.000,00 TL’nin altındadır. Bu da göstermektedir ki; sistem emeklileri yoksulluk sınırı altında bırakmakla yetinmemiş, Ayrıca açlığa mahkum etmeyi de istemektedir. Emekli maaşlarına yapılan zamların yeterli olduğunu savunanlar, yaşamlarında bir gün bile pazara çıkmamış, elinde file ile alışveriş

yapmamışlardır. Ancak yaşamımız üzerine söz sahibi olmaya çalışmaktadırlar. Kaşıkla verdikleri kırıntı sayılacak zamları kepçeyle geri almaktadırlar.

İkramiye, adı altında iki dini bayram öncesi verilenler ise; bayram harçlığına dönüşmüş, emekliler için bir aşağılanma haline gelmiştir.

Sözün özcesi; GEÇİNEMİYORUZ…

Emeklilere insanca yaşam sağlayacak bir maaş verilmesi zor değil, siyasi bir tercihtir.

Siyasi iktidar tercihini emekçilerden, emeklilerden, yoksullardan yana değil sermayeden yana kullanmaktadır. Onlara, döviz garantili ihaleler verilmekte, onların milyon dolarlık vergileri af edilmektedir.

Artık emeklilerin daha fazla açlığa, yoksulluğa ve aşağılanmaya gücü kalmamıştır.

Bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır.

Emekliler kendilerini açlığa mahkum edenlere, yok sayanlara, görmezden gelenlere karşı seslerini duyurmaya, demokratik tepkilerini göstermeye ve zamanı gelince de sandıkta hesap sormaya kararlıdırlar.

Sağlıklı, barış ve kardeşlik içinde, insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır.

Emekliler olarak bu yaşamı elde etmek için mücadelemize devam edeceğiz.

YAŞASIN TÜM EMEKLİLER SENDİKASI.

YAŞASIN MÜCADELEMİZ.

YAŞASIN EMEKLİLERİN BİRLİĞİ.

TÜM EMEKLİLER SENDİKASI ATAŞEHİR-ÜMRANİYE /KADIKÖY ŞUBELERİ